Araba sahipleri dikkat! ÖTV indirimi geliyor mu?

Binlerce araç sahiplerinin ve araç sahibi olmak isteyenlerin beklediği ÖTV indirimi yapılacak mı? Yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ÖTV ile ilgili alt ve üst sınırını üç katına kadar arttırabilir veya sıfıra indirebilir. Gündemde yer edinen ÖTV indirimi hakkında sıcak gelişmeler...

Araba sahipleri dikkat! ÖTV indirimi geliyor mu?

Geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan motorlu araçlardaki ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırabilir veya sıfıra indirebilir. Bununla beraber gündemde yer edinen en çok sorulan soru da ÖTV indirimi oldu. Araç almak isteyenler ve araç sahiplerinin en çok merak ettiği ÖTV indirimi olacak mı?

Araba sahipleri dikkat! ÖTV indirimi geliyor mu? - Resim : 1

ÖTV indirimi ile ilgili son gelişmeler

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Uygulama Genel Tebliği'nde  muhtelif konulardaki ihtilaf yaşanan konulara ilişkin hususlara açıklık getirildi ve Cumhurbaşkanına motorlu araçlardaki ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırabilme ve sıfıra indirebilme yetkisi tanımladı. 

Bu kararın düzenlemesinden sonra Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi. Bununla beraber muhtelif konularda düzenleme yapan Tebliğ'de ihtilaf yaşayan konu ilişkin açıklamalar yapıldı.

Araba sahipleri dikkat! ÖTV indirimi geliyor mu? - Resim : 2

Aksesuarlar ÖTV'ye dahil edilmeyecek

Bununla beraber bu kapsamda muvazaalı olmamak şartıyla, motorlu araç ticareti ile uğraşan ÖYV mükelleflerince taşıt tesliminden sonra aynı araç için yapılan aksesuar, boya koruma, kuaför, ek garanti, ve bunun gibi teslim ve hizmetlere ilişkin bedelleri ÖTV'ye tabi olmayacağı kararı netleşti.

ÖTV Kanun'u uyarınca ÖTV kapsamı dışında bırakılan itfaiye öncü aracın mahiyeti ve taşıması gerektiği özelliklerin ne olduğu açıklığa kavuşturularak, hem bu alandaki kötüye kullanımı hem de hatalı uygulamaların önün geçilmiş durumda. Bunun yanı sıra ÖTV kapsamında olmayan itfaiye araçlarının bu kapsamda olabilmesi için araçların bazı donanımlara sahip olması gerekmektedir.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler