Emeklilikte yaşa takılanlar için müjde! Tek şart açıklandı

Milyonlarca kişinin beklediği EYT'de adımlar atılmaya başladı. Önümüzdeki süreçte EYT yasası Meclis gündeminde yer alırken, milyonlarca EYT'li ilgilendiren formüller arasında dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. EYT için hangi formül uygulanacak? İşte EYT ile ilgili merak edilenler...

Emeklilikte yaşa takılanlar için müjde! Tek şart açıklandı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son çalışmalar yapılıyor. Milyonlarca emeklinin beklediği haber önümüzdeki günlerde Meclis'te konuşulacak. 3600 ek göstergenin ardından EYT için çalışmalar hız kesmeden devam etti. Masada olan formüller arasında seçilen formül hangisi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili masada tek formülün olduğu açıklamasını yaptı.

Emeklilikte yaşa takılanlar için müjde! Tek şart açıklandı - Resim : 1

EYT'liler için çözüm formülü

Milyonlarca kişinin çok yakından takip ettiği EYT son gelişmeleri hakkında çözüm formülü bulundu.  Bununla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’de tek formül belirlendiğini geçtiğimiz hafta açıklamıştı. Bu haberin duyulmasının ardından milyonlarca kişi hangi şartlarla emekli olabileceklerini araştırmaya başladı.

Emeklilikte yaşa takılanlar için müjde! Tek şart açıklandı - Resim : 2

EYT'li Bağ-Kurlular hangi şartlarda emekli olabilecek?

SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, yaptığı bir açıklamada EYT'li Bağ-Kurluların emekli olabilecekleri şartları açıkladı. 

Karakuş'un yaptığı açıklama şu şekilde:

'Bildiğiniz üzere EYT'li sayılmak için temel koşul 8 Eylül 1999 tarihi. Yani 8 Eylül 1999 ve öncesinde hizmetleriniz geriye gidiyorsa siz EYT kapsamında bulunmaktasınız. Peki EYT kapsamında bulunmakla birlikte diyelim ki tüm EYT'lilerin savunduğu formülsüz çözüm olan önceki Bağ-Kur kanunu kapsamında emeklilik ise bu durumda iki emeklilik şartı var. Birinde yaş var diğerinde yaş yok. Yani normal bir BAğ-Kur emekliliğiyle emekli olmak istiyorum eski EYT mağduriyetine yol açan 4447 yasa silindi diyelim ve eski şartlar getirildiği takdirde normal emeklilikle BağKurluların emekli olması için kadınların en az 20 yıl hizmetinin bulunması, erkeklerin ise 25 yıl hizmetinin bulunması halinde EYT yasasından faydalanabilecek. Peki ikinci koşul nedir? İkinci koşul kadınlarda 50 yaş şartı, erkeklerde 55 yaş şartı var ve sadece 15 yıllık Bağkur hizmeti aranmaktadır.' 

Bununla beraber EYT formüllerinin aza indirilmesiyle az primle emekliliğin söz konusu olmayacağını düşündüğümüzde, kadınlar 7 bin 200 gün, erkekler ise 9 bin primi var ise BAĞ-KUR'lullar emekli olabilecektir.

Tescil mağduru Bağ-Kurlular ne olacak?

2000 yılı önceki hizmetlerinde tescil olmadığı için EYT kapsamında yararlanamayan bir kesim de var. Bununla ilgili yapılması gerekenler nelerdir? Yasa yürürlüğe girdiği zaman tescille ilgili bir gelişme olacak mı? Öte yandan herhangi bir gelişme veya karar olmazsa tescil mağdurluları EYT kanunundan yararlanamayacak.

Vedat Bilgin

EYT için masada tek formül yer alıyor

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili çalışmaların 2022 yılının sonunda TBMM'ye geleceğini belirtti.

Bahsedilen konu hakkında konuşma yapan Bilgin, “Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Kapsamlı bir çalışma aralık veya ocak ayında Meclis'te olur.” ifadelerine yer verdi.

Konuşulacak ilk konuların sözleşmeli çalışanlar olduğunu belirten Bilgin, "Sözleşmeliler ilk konumuz. Bunu bitirmek üzereyiz. İlgili çalışma grubunun çalışmasını tamamlamasının ardından konuyu sosyal taraflarla değerlendireceğiz. Eylül ayının ilk haftası bu tamamlanır. Sonrasında kamuoyuna yansır. Sonra geçici işçileri hemen çözeceğiz. Ondan sonra da taşeron işçilerin durumunu ele alacağız." sözlerini kullandı.

EYT için Avrupa modellerinin masada olmadığını söyleyen Bilgin, "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Emeklilikte yaşa takılanlar için müjde! Tek şart açıklandı - Resim : 4

Bakan Nebati EYT'liler hakkında açıklama yaptı

 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT'liler ve öğretmenlerle ilgili düzenlemelerin üzerinde sıkı çalışmaların olduğunu belirtti.

Bununla beraber sosyal medya hesabından açıklama yapan Nebati, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine cevap vererek, "Sayın Kılıçdaroğlu, bizim panikle yaptığımız hiçbir işimiz yok, sadece sizin rol kapma girişimlerinizi deşifre ediyoruz. 27 Temmuz’dan bu yana Adalet Bakanlığı'mız ile birlikte dar gelirli vatandaşlarımıza dönük devam eden çalışmalarımız kamuoyunun zaten malumudur. Sizin de çok iyi bildiğiniz üzere EYT ve öğretmenlerimiz konusunda da ilgili bakanlıklarımızla koordineli çalışmalarımız uzun süredir devam ediyor. Anlaşılan bizi yakından takip ediyorsunuz. Bizi izlemeye devam edin." ifadelerini kullandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler