Son dakika Nurettin Nebati'den enflasyon açıklaması!

Nurettin Nebati yakın zamanda yaptığı konuşma ile enflasyon alanından kur korumalı mevduat hesabına kadar birçok noktaya değindi. İşte detaylar...

Son dakika Nurettin Nebati'den enflasyon açıklaması!

Nurettin Nebati enflasyon nisan ayında zirveyi görecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Nebati, enflasyonun nisan ayında %50’nin altında bir zirve göreceğini tahmin ettiklerini belirtti. Nebati konuyla ilgili, “Enflasyonun nisanda yüzde 50’nin altında bir zirve göreceğini tahmin ediyoruz.” Açıklamasında bulunarak dar gelirli vatandaşların bir hayli zorlanacağı bir döneme girildiğinin sinyalini verdi.

 Türkiye’nin önemli bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalacağını fakat dünyadaki diğer ülkelerin de aynı sorundan mustarip olduğunu belirten Nurettin Nebati, “Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve Aralık ayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz.” Diye eklese de enflasyon bu denli hızlı yükselişi birçok aileyi bile zor günler yaşamaya mahkum etti. İlerleyen süreçlerde gerileyeceğine dair bilgiler bulunsa bile bu sürecin sancılı geçeceği oldukça ortada görünüyor.

Büyük müdahale olmadı!

TL’de bundan sonra yeni bir değer kaybı beklemediğini belirten Bakan Nebati, “Kur korumalı mevduat sistemi tanıtıldıktan sonra döviz piyasasına büyük müdahale olmadı, olduysa da küçük miktarda oldu.” Diye ekleyerek döviz piyasasının bir nebze olsun düşeceğini belirtti. Japon Haber ajansı Nikkei’ye konuşan Nebati, büyümenin yıl sonunda orta vadeli plandaki %5 tahminine yakın olacağını kaydederek büyük oranda ilgi görmüştü.

Kur korumalı mevduatta son rakamı açıklayan Nebati, “Dün itibarıyla kur korumalı mevduatın büyüklüğü 272 milyar lirayı aştı. Bunun 113 milyar lirası döviz hesaplarından geldi.” Diye konuşarak kur korumalı mevduat sistemine dikkat çekti. Bu sistem genel olarak döviz kurunun önüne geçmek amacı ile yapılmış olup ilerleyen süreçlerde kur oranını düşüreceği düşünülüyor. Enflasyon rakamlarının da bu denli yükselişi oldukça tepkiye yol açacak gibi görünüyor.