TÜİK Ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) beklenen açıklamayı yaptı. Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımlayan TÜİK'in raporlarına bakıldığında enflasyondaki 19 yıllık zirvenin yenilendiği görüldü.

TÜİK Ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) beklenen açıklamayı yaptı. Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımlayan TÜİK'in raporlarına bakıldığında enflasyondaki 19 yıllık zirvenin yenilendiği görüldü.

Tüketici Fiyatları Endeksi Yüzde 48,69 Arttı

TÜİK'in verilerine göre Ocak ayı tüketici fiyatı endeksi bir önceki yıla göre yüzde 48,69 arttı. Böylelikle Aralık ayının 19 yıllık enflasyon zirvesi yenilenmiş oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği ankette ortaya çıkardığı bulgular, tüketici fiyatlarının Ocak ayında aylık yüzde 9,4; yıllık ise yüzde 46,5 seviyesinde artacağını öngörmüştü.

Yapılan ankette Ocak ayı enflasyonundaki en düşük beklenti aylık yüzde 5,8; en yüksek beklenti ise yüzde 13,72 olarak değerlendirilmişti.

Yurtiçinde kurumlar yüzde 46,5 seviyesini dile getirirken yabancı kurumların analizinde Ocak için yüzde 48,2 beklentisi öne çıkmıştı.

Unicredit Yükselişi Öngörmüştü

Uluslar arası arenada 19 milyondan fazla müşterisi olan Unicredit, Ocak ayında enflasyonun yüzde 10,7 artarak, yıllık yüzde 48,2 seviyelerine çıkmasını beklediklerini dile getirmişti.

Enflasyondaki bu yükselişin elektrik ve doğalgaz fiyatları kaynaklı gerçekleşeceğini belirten banka, alkol ve tütün ürünlerinin enflasyona yüzde 1,1 puan ekleyeceğini kaydetmişti.

Çekirdek Enflasyonda Yüzde 7 Yükseliş

Çekirdek enflasyonun aylık yüzde 7 yükseliş gerçekleştirmesini bekleyen banka, yıllık çekirdek enflasyonun ise yüzde 39,5’e ulaşmasını öngörmüştü.

Ocak ayında gıda fiyatlarında gerçekleşecek olan artışın ise yüzde 8,5 olacağı vurgulanmıştı.

Öncü Göstergeler Yükselişe İşaret Ediyor

Enflasyonun öncü göstergeleri olarak kabul gören Türk-İş ve İstanbul Ticaret Odası endeksleri de fiyat artışının Ocak ayında hızlanacağına işaret etmişti.

Buna göre İstanbul Ticaret Odası’nın hazırladığı perakende fiyat hareketleri göstergesi İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, Ocak ayında yüzde 13,78; bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 50,91 artış yaşadı.

BirBorsa / Ayşete YAVAŞ

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.4915
Satış 32.5095
Değişim 0.0257%
Son Değer 32.5004
En yüksek 33.0938
En düşük 32.2918
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar