SON DAKİKA: Merkez Bankası faizleri sabit tuttu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tuttu.

SON DAKİKA: Merkez Bankası faizleri sabit tuttu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu.

TCMB'den faiz oranlarına dair açıklama bugün yapıldı, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bir araya gelen Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit kalmasına oy birliği ile karar verildiği basına duyuruldu.

Bildiride, tüm dünyada hızla yol kat edilmeye başlamışken gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ekonomik toparlanmanın daha hızlı olacağı vurgulandı, "Bununla beraber, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır." denildi.

Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin dün açıklanan FED açıklamalarına benzerlikleri dikkat çekti ve şu cümlelere bildiride yer aldı

"Yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İkinci çeyrekte, salgın kısıtlamalarına ve finansal koşullardaki sıkılaşmaya bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın etkisiyle krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte kredilerin seyri ve kompozisyonu makroekonomik istikrar açısından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın ihracattaki güçlü artış eğilimi, kredilerdeki yavaşlama, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasının cari işlemler dengesinde başlayan iyileşmeyi hızlandırması beklenmektedir. Politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecek" 

Yayınlanan bildiride, son dönemde gerçekleşen ithalat fiyatları kaynaklı maliyete neden faktörlerin yanı sıra talep şartları, birkaç sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturması riskinin devam ettiği bildiride yer aldı.

Etiketler