TCMB, yurt dışı kredi borcu verilerini açıkladı

TCMB verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu nisan ayında 161,9 milyar dolar oldu.

TCMB, yurt dışı kredi borcu verilerini açıkladı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu nisan ayında 161,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, nisan sonundan itibaren, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 2,2 milyar dolar azalarak 171,5 milyar dolar oldu. Vadeye göre incelendiğinde, 2020 yıl sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 2,1 milyar dolar azalarak 161,9 milyar dolar; kısa vadeli kredi borunun ise 161 milyon dolar düşerek 9,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada şunlar söylendi: 

"Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,3 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 230 milyon ABD doları azalışla 21,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 380 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise önemli bir değişiklik göstermeyerek 2,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 461 milyon ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 5 milyon ABD doları azalarak 7,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna  ilişkin olarak ise, 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 264 milyon ABD doları azalışla 6,3 milyar ABD doları finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 36 milyon ABD doları artışla 1,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, nisan sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 1,7 milyar ABD doları azalarak 107,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi  borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun  bir önceki yıl sonuna göre 447 milyon ABD doları azalarak 9,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 161,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,5'inin ABD doları, yüzde 33,5’inin Euro, yüzde 2,2’sinin Türk lirası ve yüzde 1,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 9,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 37,6’sının ABD doları, yüzde 37,4’ünün Euro, yüzde 21,6’sının Türk lirası ve yüzde 3,4’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, nisan sonu itibarıyla, 161,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 42,6’sını finansal kuruluşların, yüzde 57,4’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 9,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 83,7’sini finansal kuruluşların, yüzde 16,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, nisan sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 42,8 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir."

Etiketler