Son 10 yılda en çok kazandıran hisseler

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlere bakıldığı zaman borsanın dip yaptığı dönemlerde hisse alanlar çok yüksek getiri kazanmış ve son 10 yılda en çok kazandıran hisseler hakkında bilgi sahibi olmak önem kazanmıştır. Burada hisse seçiminin ne kadar önemli olduğu göz ardı etmemek gerek.

Son 10 yılda en çok kazandıran hisseler

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlere bakıldığı zaman borsanın dip yaptığı dönemlerde hisse alanlar çok yüksek getiri kazanmış ve son 10 yılda en çok kazandıran hisseler hakkında bilgi sahibi olmak önem kazanmıştır. Burada hisse seçiminin ne kadar önemli olduğu göz ardı edilmeyerek en çok kazandıranları seçmek gerekmektedir. Güçlü yatırımı olan yüksek kara sahip borsa şirketleri endeksinin oldukça üstünde olacak şekilde getiri sağlayabilmektedir. Borsadaki hedef alınan hisselerden getiri elde edebilmektir. Yatırıcımlar hisse senedinin değer kazanmasından ve şirketin ödemekte olduğu temettülerden beslenmektedir. Bir hisse düzenli şekilde prim yapmakta ve yatırımcıya kazandırmaktaysa bu hisseler ayrıca en fazla takip edilenler listesine girmektedir.

Son 10 Yılda En Çok Kazandıran Hisseler

En fazla takip edilenler listesine giren hisseler de yatırımcıların odaklandığı hisseler arasında yer almaktadır. Son 10 yıllık hisse kayıtlarına göre 15 hisse senedi yıllık ortalama %30 üzerinde prim yapmıştır. Bu yüksek getiriler şirketlerin yatırımları, büyümeleri, beklentileri yeni teknolojiye ayak uydurmalarıyla gerçekleşmektedir. Finansal uzmanlarsa yenilikçi firmaların geleceğin şirketleri olacağını düşünmektedir. Borsa yeni zirvelerde gezinmekteyken kazananlar olduğu kadar kaybedenler de olmaktadır. Çıkış trendini tamamlamış olan ve fiyatı yüksek olan hisselerde yeni pozisyon açan yatırımcılar zararı yeniden peşinen kabul etmiş olmaktadır. Sermaye piyasalarında yeteri kadar eğitim almış biri değilseniz sizden akıllı biri çıkıp size bir hisseyi pahalı fiyattan verip elinizdekini ucuz fiyattan alacaktır. Bu yüzden neye yatırım yapılacağını bilmek önemli mi? sorusu için verilecek yanıt elbette ki evet olur.

Kişiler neye yatırım yapacağını bilerek bu yatırım hakkında bilgi aldıkları zaman piyasa değerini ve kendisinin bunun için kar mı zarar mı oluşturacağını da bilmiş olmaktadır. Örnek verecek olursak mantıklı bir yatırım olarak ulaşım sektörüne 10 yıl öncesinde Bin TL yatırım yapan kişi bugün 22 Bin TL’den fazla kar etmiş olmaktadır. Her yıl 1000 Dolar alınarak kenara atılmış olsaydı maksimum birikim 180 bin TL’yi geçmemekteydi. Bu yüzden borsa uzun vadede daha karlı ve rakipsiz olarak nitelendirilmektedir.

Bilişim Sektörü En Çok Kazandıran Hisseler Nelerdir?

Bu konuda Logo Yazılım, Datagate Bilgisayar, İndeks Bilgisayar olmak üzere bu 3 şirket son 10 yıl içinde yatırımcılarına %30 getiri sağlamıştır. Bilişim sektöründe karşılaşılan hızlı gelişim sayesinde firmaların mali performanslarında hisse performansları da olumlu olarak etkilenmektedir. Logo Yazılım 2017 yılında bir önceki yıla oranla karını %12,11 olarak artırarak 45 Milyon TL’den 50 Milyon TL’ye çıkarmıştır. Bilişim sektörü en çok kazandıran hisseler içinde bunu belirtmek mümkündür. Datagate bilgisayar da aynı dönem içinde net karını 18 Milyon TL’den 31 Milyon TL’ye kadar yükseltmiştir. İndeks bilgisayar ise karını yılın ilk 9 aylık döneminde %36 oranla artırmıştır. Bu yüzden son 10 yılda en çok kazandıran hisseler içine bilişim sektörünün kazandıran hisselerini bu isimlerle söylemek doğru olmaktadır.

Ulaşımda Hangi Hisse Tercih Edilmeli?

Son 10 yıla bakıldığı zaman bu konuda THY yatırımcısına yıllık olarak %34,67 oranında kar getirmektedir. Getirisi oldukça yüksek olan bu hisse ile yatırımcılar karını artırmaktadır. 2018 yılında %7,3 oran artışı ile 79,8 olarak gerçekleşmektedir. Türk Hava Yollarının yolcu trafiği de Ocak 2018’de %36,6 artış göstererek 7 milyona ulaşmıştır. Türk Hava Yollarının hedef fiyatı ise 18,40 TL olarak belirlenmiştir. İş Yatırım bu fiyat hedefi ve seviyesine ulaşılması için potansiyel anlamda %6 getiri beklemektedir. Ulaşımda hangi hisse tercih edilmeli? Sorusu için bunu dikkate almak mümkündür.

En Çok Getirisi Olan Hisseler Nelerdir?

Petrol ve doğalgaz 2 katından daha fazla yükselerek hissede yoğun alımlar yapılmaktadır. Son kazanç oranına bakıldığında ise karın %3.416 arttığını açıklanmıştır. Son 6 ay içinde en çok alınıp satılan 72. Hisse olarak yerini almıştır. Exxon Mobil petrol ve doğalgaz %44 oranla yükselmiş olup tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Şirket, artan petrol ve doğalgaz fiyatları ile 2,5 milyar dolarlık artış beklenmektedir. Son kazanç bildirimine bakıldığı zaman karının %100 olarak arttığı görülmektedir. Son 6 ayda en çok alınıp satılan 23. Hisse olmuştur. Kola ve Gazlı içecekler de Coca – Cola Company sene başından beri %10’a yakın olarak yükselmiştir.

Ekonomik durgunluğun yaşandığı dönemlerde bile talep görmekte olan bu içecekler borsadaki sert düşüşlerden etkilenmemiştir. Karının son kazanç  bildiriminde %24 olarak arttığı gözlemlenmiştir. Mosaic kimyasal tarım ürünleri de %20 oranında yükselmektedir. Savaş ve enflasyonla emtia fiyatlarında oluşan yükseliş şirketin potasyum ve de fosfat satışlarını olumlu yönde etkilemiştir. Son kazanç bildirimindeki karı da %654 olarak belirtilmiştir. En çok getirisi olan hisseler nelerdir? Sorusu için bu belirtilenler dikkate alınabilir.

SASA yatırımcısı olan bir kişi son 10 yılda her yıl olacak şekilde istisnasız 100 TL yatırmış olsaydı bugün 4148.96 adet hissesi bulunmaktadır. Bu hisselerin toplam değeri ise 219 bin 65 TL’ye ulaşmış olacaktı. Bu açıdan sırlama olarak verecek olursak EGEEN, SASA, ASELS, ISFIN, ARMDA, HEKTS, LOGO, SODA,YATAŞ, KLNMA, TOASO, THYAO, TBORG, YESIL, ERBOS, CLEBI hisse senetlerini belirtmek gerekmektedir.

Kişilerin yatırım yapmadan önce asıl amacı olan kar elde ermek noktasında doğru yatırıma ve hisseye yönelmesi gerekmektedir. Çünkü bu ilerde kar ya da zarar noktasında size geri dönüş vermektedir. Bu açıdan son 10 yılda en çok kazandıran hisseler hakkında bilgi sahibi olunmasında fayda vardır.