2023 ekonomi tahminleri neler? 2023'te ekonomi nasıl olacak?

2023 ekonomi tahminleri neler? 2023'te ekonomi nasıl olacak? Dünya bankasının som küresel ekonomik beklentiler raporuna göre 2021’deki güçlü toparlanmadan sonra 2023 ekonomi tahminleri enflasyon, bor, gelir gibi olumsuzluklarda sonra tehlikeye girmiş bulunmaktadır.

2023 ekonomi tahminleri neler? 2023'te ekonomi nasıl olacak?

Dünya bankasının som küresel ekonomik beklentiler raporuna göre 2021’deki güçlü toparlanmadan sonra 2023 ekonomi tahminleri enflasyon, bor, gelir gibi olumsuzluklarda sonra tehlikeye girmiş bulunmaktadır. Covid- 19 varyantlarını yol açtığı bu durum karşısında ekonomi de tehlikeye girerek borç ve gelir eşitsizliği yaşanarak yavaşlama sürecine girilmiştir.

Türk lirasında yaşanmakta olan değer kaybı 2022’de hala devam etmekteyken 2023 yılında ise seçim sonuçlarına bağlı olarak kur ve enflasyonda düşüş yaşanması mümkün olabilir. Merkez Bankasının 2022’de faizleri %12 seviyesinde tutması beklenirken 2023 sonunda politika faizinin %23 seviyesinde olması beklenmektedir. İtalya’nın önde gelmekte olan bankalarından biri Unicredit, Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki düşüş 2022 yılına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

2023 Ekonomi Tahminleri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu yıllık enflasyon Haziranda %79 oranına dayanmıştır. Muhalefet partileri ve bağımsız kurumlar Tüketici Fiyat Endeksi’nin daha yüksek olduğunu savunmaktayken iktidar enflasyonu kontrol altına aldığını ve Aralık ayından itibaren olmak üzere düşeceğini açıklamaktadır. 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminlerinde daha fazla düşüşün olabileceği öngörülmektedir. IMF’nin Nisan ayında bu yıl için ve gelecek yıl için küresel büyüme tahminini %3,6 oranına düşürdüğünü ve aşağı yönlü hareketler göz önüne alındığı zaman bunu daha da kötüleşebileceği konusunda bir uyarı verildiğine yönelik açıklamalar yapılmıştır. Enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğunu ve de bunun büyük merkez bankalarını olumsuz yönde etkilediğini, parasal sıkışmaya sevk ettiğini bu durumun da toparlanma sürecinde baskı oluşturacağını belirtmektedir.

Çin’de devam etmekte olan salgın hastalığın ülkeye olan etkisini de göz önünde bulundurarak buna bağlı aksamalar ve küresel tedarik zincirinde oluşan darboğazların da ekonomiyi olumsuz olarak etkiledi açıklanmıştır. Son göstergelere bakıldığında zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ettiğini ve ilerleyen günlerde Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2023 için küresel büyümede daha fazla düşüler görüneceği beklenmektedir.

2023 Ekonomi Nasıl Olacak?

Türkiye’nin büyümesi ve kalkınmasında önemli olan etkenlerden biri ekonomik açıdan üretimin şart olmasıdır. Ancak bu yapılırken ülkenin şartları ve uygunlukları da göz ardı edilmemelidir. Üretimin şekli ülkenin durumu göz önüne alınarak yapılmalıdır.

2023 ekonomi nasıl olacak? Sorusu için bunu belirleyecek olan ülkenin çözümleri ve çalışmaları olduğu için üretilmesinin şart olduğu teşviklere yönelmek önem taşımaktadır. Uzun vadeli düşünülmesi gereken yeni bir ekonomik programının yapılması ülke için oldukça gereklidir. Sadece rakamsal büyüme değil kültürel, mantıksal olarak da büyümenin gerçekleşmesi önemli olduğundan buna yalnızca ekonomik olarak bakmamak gereklidir.

Ülke olarak ileri gidilebilmesi için düzenli program ve planlar yapılmalıdır. Burada en önemli husus zaman olduğu için zamanın çöpe gitmemesi adına zamanlı hareket edilmesi ülkenin kalkınması için önem arz eder. 2023 ekonomi tahminleri için söylenebilecek olumsuzluklara rağmen bir an önce önlem alınması halinde daha fazla sorun ve olumsuzlukların çıkması önlenebilir.

Hangi Özellikteki Ülkelerde Büyüme Yavaşlayacak?

Merkez Bankası açıklamalarına bakıldığında sanayileşmenin hızla büyüdüğü ve gayet iyi olduğu yerlerde %1 – 2 oranında yavaşlama görülebilmektedir. Faiz oranlarının da negatifte kalacağı belirtilmektedir.

Hangi özellikteki ülkelerde büyüme yavaşlayacak? Sorusu için sanayileşmenin olduğu ülkeleri örnek olarak gösterebiliriz. Büyüme stratejilerinin değiştirilmesi gerekmekte ve bunun sağlanması için de önlem alınmalıdır. Üretilen ürünün satılması gerektiği için gelirin de yüksek olması gerekir ki ancak eldeki mallar bu şekilde satılsın. Aksi takdirde üretilen ürün elde kalmaya devam edecektir. Üretim kapasitesi tamamen ülkenin ekonomik anlamda arz yönünü yansıtmaktadır.

Ekonominin daha iyiye gitmesi ve ülkenin kalkınma, büyüme gösterebilmesi için üretim faktörlerinin niteliksel ve niceliksel olarak artmasına bağlıdır. Ülke sermayesindeki artış, teknolojik gelişmeler ve ülkenin iş gücü önemlidir.

Ekonomide Türkiye’nin 2023 Hedefi Nedir?

2023 yılı için belirlenen hedef ve planlara bakıldığında enflasyonun %5 olması beklenmektedir. Milli gelirin 12 bin doları aşması ve bu sayede kalkınmanın gerçekleşmesi beklenmektedir. Ülkenin daha öncede yapmış olduğu ekonomik planlar ekonomik ve siyasi krizler, darbe girişimi gibi olaylardan dolayı uygulanamamıştır.

Peki, Türkiye’nin 2023 ekonomisinde hedefi nedir? İlk olarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve sosyal refahın artırılması yönünde amaçlar yer almaktadır. Hukuk devleti, demokratikleşme ve de iyi yönetişim ilkeleri devlet tarafından güçlü bir şekilde sahiplenilecek olup etkili biçimde uygulanması beklenmektedir. Ekonomik olarak kalkınmanın planlanmasında ülkenin her anlamda özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak çalışmalar ve uygulamalar yapılması söz konusudur.

2023 Ekonomisi İçin Neler Yapılabilir?

Bu konuda dış yatırıma değil de iç yatırıma dayalı olarak çalışmalar ve teşvikler yapılması yönünde açıklamalar mevcuttur. Ülke kendi kaynaklarıyla kendi yatırımlarını finanse eden bir konuma gelmelidir. Aksi halde sürekli olarak dışa bağlı olmak ve içte kendi kaynaklarıyla işlerini halledememek suretiyle ekonominin düzelmesi mümkün olmayabilir. Bu yüzden 2023 ekonomisi için ne yapılabilir? Sorusunun yanıtı iyi şekilde bilinmelidir. Bölgesel dengeler ve dinamiklerin gözetilmesinin gerektiğine yönelik programlar geliştirilmelidir. Bunların olması için de kurumsal değişikliklerin yaşanması gerekmektedir.

Her zaman ülkenin ekonomisini ve kalkınmasını düşünen uygulama, çalışmalara yönelmek ülkenin refahı açısından çok önemlidir. Bu nedenle de ilk olarak içten halledilmesi gereken ekonomik yapılandırmanın çözünme gidilmesi en doğrusu olmaktadır. Bu yüzden planlı ve programlı şekilde çalışılması önemlidir. 2023 ekonomi tahminleri için daha iyileştirmeye yönelik adımlar atılması ekonominin düzelmesi için gereklidir.