Piyasa değeri en yüksek şirketler. Piyasa gittikçe kızışıyor!

Piyasa değeri en yüksek şirketler, dünyanın en değerli şirketleri içinde toplam olarak 11,8 trilyon dolarlık piyasa değeri piyasa değeri en yüksek şirketler açısından salgının da etkisiyle ABD ve Çinli şirketleri daha da güçlendirmiş durumda. Covid – 19 salgını dünyadaki güç dengesini etkilemiştir.

Piyasa değeri en yüksek şirketler. Piyasa gittikçe kızışıyor!

Dünyanın en değerli şirketleri içinde toplam olarak 11,8 trilyon dolarlık piyasa değeri piyasa değeri en yüksek şirketler açısından salgının da etkisiyle ABD ve Çinli şirketleri daha da güçlendirmiş durumdadır. Covid – 19 salgını dünyadaki güç dengesinin üzerinde oldukça farklı şekilde etki bırakmış ve Avrupa ülkelerini olumsuz yönde etkilemiştir. Ancak ABD ve Çin ülkelerini de teknoloji şirketleri bakımından daha da güçlü duruma getirmiştir. Dünyanın en değerli şirketleri içinde 100 şirketten 57’sini ABD’li şirketler oluşturmaktayken 16’sını Avrupa şirketi, 15’ini Çin şirketi, 4 Japon şirketi, 2 adet Hindistan şirketi, Suudi Arabistan, Kanada, Tayvan ve Güney Kore şirketleri yer almaktadır.

Avrupa Şirketleri Piyasa Değeri Nasıl?

Amerikan borsası kriz zamanında yükselişini sürdürmeye devam ederken dünyanın en değerli şirketlerinin yarısından fazlası ABD’den çıkmıştır. Covid – 19 salgınının olmasına rağmen Amerikan şirketlerinin piyasa değeri %17 artış ile 18 trilyon dolara çıkmaktadır. En değerli olan Avrupalı şirketlerinin piyasa değeri ise %2 düşüş göstermektedir. Kriz esnasında küresel ticaretin zayıflaması ihracata dayalı olan Avrupalı sanayi şirketlerinin zarar görmesine sebep olurken dijitalleşme konusunda önde olan ABD internet ve perakende şirketler Covid – 19 salgınından faydalanmaktadır. Bu durumda Avrupa şirketleri piyasa değeri nasıl? Sorusu için verilecek yanıt Avrupa’nın aleyhine olmaktayken ABD’nin lehine olmaktadır.

Dünyanın En Değerli Şirketi Hangisidir?

Suudi Arabistan’ın petrol şirketi olan Aramco Apple’ı geçerek dünyadaki piyasa değeri en yüksek olan şirket unvanını almıştır. Petrol fiyatlarındaki artış Aramco’yu uçurmaktayken Apple’da 600 milyar doları aşmakta olan kayba neden olmuştur. Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Aramco’nun piyasa değeri de ABD’li teknoloji devi olan Apple’ı geçmiştir. 2.43 trilyon dolarlık olan değerle iki yıldan sonra tekrar dünyanın en değerli şirketi konumuna gelmiştir. Petrolün yükselişi ABD teknoloji hisselerinde yaşanmakta olan düşüşlerde belirleyici olmaktadır.

ABD’de Nisan ayında %8,3 oranında olan enflasyon ABD merkez bankasını parasal sıkılaştırmayı hızlandırmaya zorlamaktayken ekonomide yavaşlama olacağı ve şirket gelirlerinin azalabileceği düşüncesiyle hisse senedi piyasalarında sert satışlar yaşanmıştır. Bu durumda dünyanın en değerli şirketi hangisidir? Sorusunun yanıtı da petrolün artışıyla da alakalı olan Aramco’yu ön plana atmaktadır. Aramco ilerleme kat ederken Apple gibi teknoloji devlerini de geriletmektedir.  Bu yönüyle de Aramco piyasa değeri en yüksek şirketler içerisinde ilk sırada yerini almaktadır.

Dünyanın En Değerli 10 Şirketi Hangileridir?

Bu şirketler sektörel olarak sıralanmakta ve her birinin piyasa değeri farklılık göstermektedir. Bu sektörlerde üretilmekte olan ürünlere göre de piyasa değeri artmakta ve fiyatlandırmalar yapılmaktadır. Bu nedenle her şirketin piyasa değeri ve ürünleri değişiklik göstererek sıralama yapılmaktadır. Bu da  piyasa değeri yüksek olan 10 şirket listesini karşımıza çıkarmaktadır.

1. Apple

Elektronik, bilgi teknolojisi sektöründe Apple oldukça tanınmıştır. Kişisel bilgisayar tablet, telefon ve müzik çalar ile bir sürü ürünü bulunmaktadır.

2. Microsoft

Yazılım geliştirme sektöründe Mşcrosoft Office, Microsoft Windoes ve Xbox gibi yazılı geliştirme programlarıyla oldukça ünlü olmuştur.

3. Saudi Aramco

Sektör olarak petrol ve yaz üretimi, arıtma olarak üretim geliştirmekte olup ürünleri petrol, doğalgaz ve diğer petrokimyasal ürünler vardır.

4. Alphabet Inc

Sektör olarak internet olan Alphabet Inc, 30’dan fazla popüler hizmet ve alt şirket holdingin bir parçasıdır. Android, Adwords, Youtube mevcuttur. Google’ın merkezi California’da yer almaktadır.

5. Amazon Inc

Rakibi Microsoft’u yenip ilk kez dünyanın en büyük şirketi olmuştur. Amazon internet üzerinden farklı mallar satıp teslim eden bir Amerikan perakende şirketidir.

6. Tesla Inc

Tesla, güneş enerjisi ve pşller üretmekte olan dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi unvanına sahiptir. Tesla’nın merkezi Palo Alto, Kaliforniya ve ABD’de bulunmaktadır.

7. Berkshire Hathaway Inc

Sigorta, finans, demiryolu taşımacılığı ve kamu hizmetleri, gıda ve gıda dışı ürünler alanında hizmet vermektedir. Şirket sahibi olan ise Amerikan bir yatırımcıdır.

8. Johnson & Johnson

Ecza ve tıbbi malzeme üreticiliği yapılmakta olup eczacılık sektörüdür. Tıbbi cihazlar, ilaç ve tüketici ürünleri üretilen bir şirkettir.

9. Meta Platforms Inc

Facebook 2004 yılında geliştirilmiş olup şu an 2 milyardan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Çevrimiçi reklamcılık nedeniyle bugün 22 milyar dolar net kar elde etmektedir.

10. Visa Inc

Finans hizmetlerini alanında hizmet  vermekte olan bu sektör finansal kurkumlar arasında ödeme işlemleri ve banka transferleri yapmakta olan uluslararası bir şirkettir.

Türkiye’de Değeri En Yüksek Şirket Nedir?

Piyasa değerleri en yüksek olan şirketler içinde Ereğli Demir Çelik en başta gelmektedir. Hissenin piyasa değeri toplamda 121,1 milyar olarak bilinmektedir. Bu da Türkiye’de piyasa değeri en yüksek şirket nedir? Sorusunun yanıtını vermektedir. Daha sonra sırasıyla Ford Otosan, Koç Holding, Sasa Polyester, Aselsan, Tüpraş, Garanti Bankası, BİM Mağazalar, Turkcell, Şişe Cam gelmektedir. Her birinin ayrı olarak piyasa değeri vardır ve farklılık göstermektedir.

Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri içinde ise yıllardır olduğu gibi ilk sırada yer alan şirket TÜPRAŞ olmuştur. Tüm bunlar piyasanın getirmiş olduğu değerler ile fiyatlanmakla beraber piyasa değeri en yüksek şirketler sektör ve üretilen ürünlere göre sıralanmaktadır. Hepsi farklı sektör ve kategorilere ayrılarak sırlandığı için piyasa açısından derece almaktadır.