Soçi zirvesinin ekonomik sonuçları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylar önce planladığı Soçi ziyaretini gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme yapan Erdoğan, ağırlıklı olarak ekonomi başlıklı görüşmelerin gerçekleştiğini belirtti.

Soçi zirvesinin ekonomik sonuçları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylar önce planladığı Soçi ziyaretini gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme yapan Erdoğan, ağırlıklı olarak ekonomi başlıklı görüşmelerin gerçekleştiğini belirtti. Kabinenin büyük bir çoğunluğunun Erdoğan’a eşlik ettiği görülürken ekonomik açıdan birçok farklı projeye de imza atıldığı belirtildi.


Soçi zirvesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yer aldı. Geniş çerçeveli bir ekonomik programın başlangıcı olarak da adlandırıla Soçi zirvesinin yalnızca iki ülke arasında değil dünya doğalgaz ticareti açısından da önemli olduğu belirtildi.

Ukrayna krizi sonrası ekonomik toplantı

Kış aylarında gerçekleşen Ukrayna krizinde Türkiye tarafsızlığıyla ön plana çıkan ülkeler arasında yer aldı. İki ülkenin arasındaki gerginliği azaltmada büyük rol oynayan Türkiye, dünya ticareti açısından da olumlu anlaşmaların gerçekleşmesi adına ikna edici ülkeler arasında bulunuyor. Aylar sonra yapılan toplantı da hem doğalgaz hem de tarım açısından önemli anlaşmalara da imza atıldığı tahmin ediliyor.

Soçi zirvesinin ekonomik sonuçları
Ukrayna krizinden sonra gerçekleşen toplanın büyük oranda ekonomi başlıklı olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Süreç içerisinde bakanlık ve heyetlerde karşılıklı olarak görüşme yaptı. İkili başlıkların ele alındığı toplantı da olumsuz bir gelişmenin olmadığı belirtildi.


Yıllar sonra Soçi’de gerçekleşen toplantı iki ülke arasındaki ticaretin genişletilmesi adına da büyük bir rol oynuyor. Soçi’de ele alınan başlıkların ekonomik etkilerinin yanında askeri olarak da gerçekleştirildiği belirtildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da yer aldığı görüşmelerde Suriye ve Ukrayna’da yer alan askeri hareketlilikler ele alındı.


Doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılması

Ukrayna krizi sonrasında rekor üstüne rekor kıran Doğalgaz fiyatları başta Avrupa olmak üzere birçok bölgeyi olumsuz etkiledi. Doğalgaz konusunda en büyük artışların Avrupa’da meydana geldiği belirtilirken Türkiye tutumundan dolayı doğalgaz zammının Avrupa’ya nazaran daha az yaşandığı ülkeler arasında yer aldı. Avrupa’da %300’e varan artışlar yaşayan doğalgaz hayatı olumsuz yönde etkiledi.


Avrupa’nın geri adım atmasının ardından doğalgaz fiyatları aylar içerisinde tekrardan düşüşe geçti. Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmalar nedeniyle iki ülkenin kazançlı çıkmasına yönelik adımlar atıldı. Doğalgaz alımında Ruble’nin kullanılmasıyla hem para biriminin değeri arttırılıyor hem de dolara olan bağlılık azaltılıyor. Aynı zamanda Rusya’nın ithalatlarında ise Türk Lirası kullanılması TL ve Ruble arasındaki payın artmasına neden olmaktadır.


İkili ticaretlerde yerel para birimlerinin kullanılması aynı zamanda para birimlerinin değerini korumasına yardımcı oluyor. Türkiye ve Rusya arasında yapılan son Soçi görüşmelerinde de doğalgaz ödemelerinin Ruble ile yapılması sağlandı. Böylece dolar kurunda meydana gelen yükselişten etkilenmeyen doğalgazı Ruble kuru üzerinden alınması mümkün hale getirildi.
 

SRUB KC Rus Rublesi Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 0.34944
Satış 0.35119
Değişim 0.0036%
Son Değer 0.35119
En yüksek 0.3537
En düşük 0.34703
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler