Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Akkuyu açıklaması geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus enerji şirketi olan Rosatom'un IC İçtaş'taki faaliyetlerini durdurmasına yönelik olarak; "Burası kapatıldı’ gibi ifadeler dile getiriliyor. Bu şekilde bir şeyi ben de kesinlikle kabul etmedim, Rus tarafı da kabul etmiyor" sözlerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Akkuyu açıklaması geldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya/Soçi ziyaretinin dönüşünde aralarında Kanal 7’den Ankara Temsilcisi olan Mehmet Acet ve  Haber 7’nin Yayın Koordinatörü olan İbrahim Günay’ında yer aldığı medya temsilcilerinin sorularını tek tek cevapladı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus şirketi olan ROSATOM’ın yarı yarıya ortaklığa imza attığı Türk şirketi IC İçtaş'taki çalışmalarını durdurmasına ilişkin soruya yönelik şunları dile getirdi:


Tabii ki de böyle bir konuyu görüşmemek mümkün olamaz. Görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Akkuyu nükleer güç santrali, ülkemizin enerji stratejisi içerisinde ayrı bir öneme sahip. Akkuyu’nun ilk reaktörünü 2023 yılı içerisinde hizmete alma hedeflerimiz halen daha sürüyor. Bu hususları Rusya ile gerçekleştirdiğimiz detaylı görüşmelerimizde bir kez daha ele alarak konuştuk. “25 bin kişi şu an çalışmıyor. Orası tamamen kapalı.” gibi söylemler dile getiriliyor. Böyle bir şeyi kesinlikle ben de kabul etmedim, Rusya tarafından da kabul eden herhangi bir kişi söz konusu değil. Çalışmaya devam ediyorlar. Şimdi önümüzdeki hafta içersinde Mersin Taşucu’nda Abdülhamit Han sondaj gemimizi uğurlamaya gittiğimiz zaman aynı gün içerisinde oradan da Akkuya’ya geçiş sağlayacağım. Akkuyu’da ki çalışmaları bizzat yerinde heyetim ile birlikte izleyeceğim. Ondan sonrası ise sayın Putin’e oradaki gelinmiş olan durumu net bir şekilde aktaracağım ve dile getireceğim. Bu duruma göre de yol haritamızı belirleyelim sözlerini aktaracağım. Yani onlar da ilk defa süreci durdurmak gibi bir şeyi kesinlikle kabul etmiyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Akkuyu açıklaması geldi!

Erdoğan konu ile ilgili tüm detayları konuştu

Rusya ile Türkiye arasında tekrardan yeni bir doğal gaz anlaşması olup olmayacağı yönündeki soruları da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim şu anda Türkiye olarak gelen herkese kapımız herkese açık. Ülkemiz içerisinde kimler yatırım yapmak istiyorsa biz onlara da her türlü desteği veririz, desteklerimizi esirgemeyiz. Çünkü Türkiye dünyada yalnızca bu son gelişmelerde değil, bu gelişmelerin dışında da serbest pazar ekonomisinin en önemli bir açık kapısı olarak nitelendiriliyor. Tabii bu yapılan Soçi ziyaretinin bir güzel tarafı da şu oldu diyebiliriz; Sayın Putin ile ruble üzerinde mutabık kaldığımızı anladık. Ruble noktasında yapacak olduğumuz bu alışverişlerimiz için o da tabii ki Rusya - Türkiye arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Türkiye’ye ve Rusya’ya inşallah kazandıracak. Bir de tabi ki Rusya’nın Mir kartı söz konusu. Şu zamanda bizim toplam beş bankamız bunun üzerinden detaylı çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmelerin olduğunu aktarabilirim. Bu durum da tabi ki Rusya’dan gelen turistleri oldukça rahatlatan bir süreç olarak nitelendiriliyor. Onlar ile alışverişini, otel ödemelerini rahatlıkla yapabiliyorlar. Bu durum da tabi hem onlar için hem de bizim için oldukça rahatlatıcı bir sistem. Yapmış olduğumuz bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da detaylı görüşmelerini sağladılar" sözlerini aktardı. 

Etiketler