Sıfır araç fiyatları hani ucuzlayacaktı? 2022 model araca 319 bin TL zam geldi!

6 ay 6 bin kilometre kararından sonra araç fiyatlarının düşmesi beklenirken yine zam yine zam...

Sıfır araç fiyatları hani ucuzlayacaktı? 2022 model araca 319 bin TL zam geldi!

Koronavirüsle mücadele kapsamında hemen herşeyin fiyatı iki katına çıkmıştı. Özellikle araç fiyatları da zamlanmıştı. Son gelen yasayla beraber sıfır araç fiyatlarının ucuzlayacağı düşünülüyordu. Ama tam tersi oldu.

6 ay 6 bin kilometre kuralından sonra vatandaşlar ve araç satıcıları tarafından sıfır araç fiyatlarının ucuzlayacağı düşünülüyordu. Özellikle pandemi döneminde rekor fiyatlara çıkan sıfır arabalarda olan indirim beklentisi alımları ertelemişti. Pek çok ekonomist bu durumu geçici olarak nitelendirirken, sıfır araç fiyatları yine uçtu. Pek çok vatandaş fiyatlara indirim gelmediği için araç alımını ertelemek zorunda kalmıştı. Yaşanan enerji krizi, fabrikaların uzun süre kapalı kalması ve uçuş yasakları da araç piyasasını etkiledi. Pandemi dönemi bitince herşeyin normale döneceği beklenirken aslında hiçbir şey normale dönmedi araç fiyatları zamlanmaya devam etti.

Sıfır araç fiyatları niye bu kadar yüksek?

Sıfır araç fiyatları hani ucuzlayacaktı? 2022 model araca 319 bin TL zam geldi! - Resim : 1

Koronavirüs döneminde hem araç fiyatları hem de konut fiyatları aldı başını gitti. Özellikle virüse yenilerek kapanan otomobil fabrikaları sebebiyle üretim azaldığı için araç piyasası çok yükseldi. Üretimin en dibe vurması, araç taleplerinin de artış göstermesiyle beraber sıfır araçlar karaborsaya düşmüştü. İkinci el piyasasına yönelindiği için 2. El araç fiyatları uçmuştu. Pandemi ile mücadele sona erse de fiyatlar da indirim yapılmak yerine zam gelmeye devam etti.

50 bin TL olan araç bugün 500 bin TL!

Araç fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatları değerlendiren araç satış uzmanı Emre Özpeynirci, araç fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendirdi. Özellikle Türkiye genelinde en çok satılan araç modellerinden olan Toyota Corolla fiyatı en çok zamlanan araçlardan oldu. Örneğin 2015 yılında 53 bin TL’ye satılan Corolla bugün 539 bin 450 TL’den satılmaya başlandı. Emre Özpeynirci tarafından yapılan paylaşımda fark açık ara ortada.

 Sıfır araç fiyatları hani ucuzlayacaktı? 2022 model araca 319 bin TL zam geldi! - Resim : 2