Seralar kapandı: Enerji krizi patladı! Avrupa’yı bu yıl biz doyuracağız

Tüm Avrupa’yı etkisi altına almayı başaran enerji krizi gıdayı da etkiledi. Avrupa’da yaşanan enerji krizi sebebiyle seralar kapandı.

Seralar kapandı: Enerji krizi patladı! Avrupa’yı bu yıl biz doyuracağız

Tüm Avrupa’yı etkisi altına almayı başarmış olan enerji krizi sebebiyle Avrupa’da seralar tek tek kapanmaya başladı. Yüksek maliyet sebebiyle kapanan seralar ülkelerin hem sebze hem de meyve ihtiyacını karşılamak için yeni yollar aramaya başladı. Sebze ve meyve ihtiyacını karşılamak için Türkiye’ye yönelen Avrupa’nın talebi oldukça yüksek. Antalya’da üretimi yapılan seralara talepler artmaya başladığı için seralarda üretim artırma planı yapılmaya başlandı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sebebiyle hemen her ülke olumsuz olarak etkilenmektedir. Rusya Devlet Başkanı tarafından alınan karar kapsamında Avrupa ülkelerine enerji ambargosu uygulandı. Bu durum da doğalgaz fiyatlarının bir anda 20 kat daha artmasına neden odlu. Avrupa genelinde yaşanan kriz tarımı da etkiledi. Avrupa genelinde seralar yüksek maliyetler sebebiyle yavaş yavaş kapanmaya başladı. Seralarda üretim azaldığı için Avrupa, sebze ve meyve ihtiyaçları için Türkiye’ye yöneldi. Avrupa genelde domates, biber, portakal ve elma alabilmek için Türkiye’de seralara yöneldi. Eğer bu şekilde devam ederse 2023 yılında ihracatın 36 milyar dolar seviyesine çıkması tahmin ediliyor.

Domates fiyatları 20 TL’yi geçebilir!

Domates fiyatları

Geçmiş yıllarda Türkiye’den domates almaya başlayan Hollanda, İspanya ve tüm Balkan ülkeleri son zamanlarda ihracatı artırmıştır. Domates ihracatı son zamanların en yüksek seviyesine çıkarken ihracata giden ürünler nedeniyle iç piyasada fiyatlar kilogram başına 20 TL olarak belirlenmişti. Bu yıl da yurt içinde sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olacağı belirtilmektedir.

Avrupa’nın ihraç edeceği sebze ve meyveler için en önemli şehir Antalya olarak karşımıza çıkıyor. Alınan bilgilere göre Antalya’da daha önce toplamda 1.5 ton olan domates üretimi %86 oranında artış göstererek geçen yıl toplam 2.8 milyon tona çıktı. Biber üretimi de %240 oranında artış göstererek 224 bin tondan 762 bin tona yükseldi. Portakal üretimi de %75 oranında artış göstererek 544 bin tona, elma üretimi de %187 oranında artışla 452 bin tona, muz üretimi de %930 artışla 375 bin tona kadar yükseldi. Bu veriler son 20 yılda üretimin arttığının ve ihracatın giderek arttığının göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.