Çiftçiler uyardı: Kış geldiğinde fiyatı tavan yapacak!

Yaz ayları hem tüketiciler hem de çiftçiler açısından bereketli geçti. Kış dönemi ile birlikte sebze ve meyve fiyatlarının artacak olması vatandaşların endişeye kapılmasına neden oldu. Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezi domates fiyatlarıyla ilgili çiftçiler uyarıda bulundu.

Çiftçiler uyardı: Kış geldiğinde fiyatı tavan yapacak!

Yaz dönemi boyunca vatandaşlar meyve ve sebzeleri uygun fiyat seçenekleri ile satın aldı. Özellikle mutfakların temel ürünü domates fiyatlarındaki düşüş, tüketicileri memnun edecek seviyeye ulaştı. Pazarlarda domatesler 3 kilosu 10 TL’den başlayan etiket fiyatlarıyla tüketicilere ulaştı. Lakin, yaz döneminin sona ermesiyle birlikte başta domates olmak üzere sebze ve meyve fiyatlarında artış bekleniyor. Kış hazırlıklarına başlayan vatandaşlar fiyatlar henüz yükselmemişken; domates konservesi ve domates salçası yapımını sürdürüyor. Kış aylarında domates fiyatlarıyla paralel olarak domates salçalarına da rekor zam gelmesi bekleniyor. Hatta bazı zincir marketlerde domates salçalarına 50 ila 60 TL arasında zam yapıldığı görülüyor. 

Çiftçiler uyardı: Kış geldiğinde fiyatı tavan yapacak! - Resim : 1

Domates fiyatları rekor kıracak

Çiftçiler ise tüketicilere kış döneminde domates fiyatlarının rekora koşabileceği uyarısında bulunuyor. belirtiyor. Domates konservesi yapımı için Eylül ayının son dönem olduğunu belirten çiftçiler, fırsat varken kış hazırlıklarını tamamlayan ifadelerini kullanıyor. Domates fiyatları kilo başına ortalama 4 TL olarak hesaplanıyor. Kış aylarında ise domatesin kilosunun 40 TL’ye kadar yükselebileceği endişesi gündemin ilk sırasında yer aldı. 4 kişilik bir ailenin yılda ortalama 400 ila 500 kiloya yakın domates kullandığı belirlenmişti. Domates fiyatlarına zam yapılması halinde ise aile bütçesi içerisinde önemli bir ürün konumuna yükselecek. Yaz döneminde üretilen domateslerin Ekim ayı boyunca da satışa çıkarılması bekleniyor. Ekim’den sonraki dönem ise sera domatesine geçilecek ve fiyatlar en yüksek seviyeye ulaşacak.