Sağlık uzmanları uyardı: Hem sayısı artacak hem de ağır geçecek!

Koronavirüsü salgını kontrol altına alınsa bile etkileri sürmeye devam ediyor. Koronavirüsü döneminde hiç görülmeyen grip vakaları için kritik uyarı yapıldı. Bu yıl grip vakalarının sayısının artacağı ve sert geçeceği belirtildi. Peki, gribe karşı hangi önlemler alınabilir? İşte detaylar…

Sağlık uzmanları uyardı: Hem sayısı artacak hem de ağır geçecek!

Dünyada, koronavirüs aşısının bulunması ile birlikte normalleşme dönemi başladı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi sürecinin tamamlandığı açıklandı. Pandemi sürecini geçiren insanlar için hayat artık korovirüsü öncesi ve sonrası olarak iki döneme ayrılıyor. Koronavirüs salgını döneminde en az rastlanan hastalığın grip olduğu açıklanmıştı. Lakin, aşılama sürecinin başlaması ile birlikte grip vakalarında da artış meydana geldi. Koronavirüsün omicron varyantının ortaya çıkması grip vakalarının zirveye tırmanışını engelleyen bir faktör olarak değerlendirildi. 2023 kış döneminde ise en üst seviyede grip alarmı verildi. Sağlık uzmanları tarafından viral enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkan virüslerin yayılma hızının yüksek olması bekleniyor. Bu nedenle grip vakaları hem artacak hem de ağır şekilde geçirilecek. 

Sağlık uzmanları uyardı: Hem sayısı artacak hem de ağır geçecek! - Resim : 1
Gripe yakalanmamak için neler yapılmalıdır?


2022/23 eğitim ve öğretim yılının açılması ile birlikte öğrenciler ve öğretmenler okul hayatlarına başladı. Grip gibi hızlı bulaşan bir hastalığın yayılmasında toplu alanlarda bulunmanın etkisi kaçınılamaz. Yani, ebeveynlerin gribe yakalanma oranı daha yüksek olacaktır. Sağlık uzmanları tarafından grip ile mücadele kapsamında en önemli önlemin grip aşısı yaptırmak olduğu belirtiyor. Ayrıca, vücudun direncini artırmaya yönelik beslenme düzeninin oluşturulması tavsiye ediliyor. Mevsim normlarına uygun meyve ve sebze tüketilmesi gerekiyor. Özellikle vitamin takviyesi açısından meyve tüketimi önem taşıyor. Grip bulaşıcı bir hastalık olduğu için tüm önlemler uygulansa dahi gribe yakalanma riski bulunuyor. Gribin ağır geçmemesi için sağlıklı beslenme düzeni ve spor rutininin oluşturulması faydalı olacaktır. Ev ve işyerlerinin düzenli aralıklarla havalandırılması, kişisel temizlik ve mekan hijyeninin sağlanması gerekmektedir. Pandemi dönemi alışkanlıklarından maske kullanımı da sağlıkçılar tarafından tavsiye edilmektedir. Kış aylarında maske kullanmak virüslere karşı önlem alınmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde pandemi alışkanlıklarından dezenfektan kullanımı, beyaz sirke ile temizlik yapılması vb. gibi önlemler alınabilir. Özellikle 65 yaş ve üstü vatandaşlar, kronik hastalıkları bulunanlar, kilo-boy endeksine göre ‘’kilolu’’ grupta yer alanların gribe karşı dikkatli olması yönünde uyarılar yapılmaktadır. Hekim önerisiyle vücut direncini yükseltecek ilaç takviyeleri de kullanılabilir.