Rusya'dan sürpriz faiz kararı! Bu sefer şaşırttı

Rusya Merkez Bankası para politika faizini beklentilere paralel olarak düşürdü. Yüzde 8 seviyesinden yüzde 7,5 seviyesine indirildi. Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu zamana kadar 5. faiz indirimini gerçekleştirmiş durumda.

Rusya'dan sürpriz faiz kararı! Bu sefer şaşırttı

Rusya Merkez Bankası bu ay gerçekleştirdiği para politikası toplantısında bu yılın en düşük seviyesindeki faiz indirimini gerçekleştirdi.

Rusya Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık indirimi şaşırttı

Rusya Merkez Bankası bu sefer 50 baz puanlık indirim yaparak faiz oranını yüzde 7,5 seviyesine çekti. Piyasaların beklentisi ise 50 baz puanlık faiz artışının yaşanmasıydı.

Banka tarafından verilen faiz kararında beklenen enflasyon ve ekonomiye dair beklentiler ön planda tutuldu.

Rusya üzerinde dış etkenlerin çok olduğunu ülkede ekonomik aktivitelerin zayıfladığını belirten açıklamada, istihdam piyasasında yatay seyrin devam ettiği belirtildi.

Rusya Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 11-13 seviyesi aralığında olacağını belirtirken, 2023 yılında yüzde 5 ile yüzde 7 aralığında beklendiğini açıkladı. 2024 yılında ise yüzde 4 seviyesine düşeceği tahmin ediliyor.

Rusya, Ukrayna işgalinden sonra politika faizini yüzde 20 seviyesine çıkarmıştı. Bunun ardından Merkez Bankası son 5 toplantısında toplam 1200 baz puan düşüş gerçekleştirdi.