Russell Okung, Nijerya Başkanına: Geç kalmayın!

El Salvador'un Bitcoin'i yasal bir para haline getiren adımının ardından kripto para evreninde şimdi de Afrika ülkesi Nijerya'ya bu konuda hamle yapması yönünde bir konsesus oluşmaya başladı...

Russell Okung, Nijerya Başkanına: Geç kalmayın!

Orta ABD ülkesi El Salvador’un Bitcoin’le ilgili büyük ses getiren adımının, ekonomik güçlük yaşamakta olan diğer ülkelerde nasıl tepki alacağı da merakla bekleniyor. Bu ülkelerin başında ise Afrika’nın 200 milyondan fazla nüfuslu ülkesi Nijerya geliyor.

Ekonomik özgürlüğünüzü alın!

Son olarak Nijerya kökenli olan Amerika’li Amerikan futbolcusu Russell Okung, Nijerya başkanı Muhammadu Buhari’ye bir mektup yazdı ve ülkenin ekonomik özgürlüğü için Bitcoin’e geçmesi, bu konu da geç kalmaması gerektiğini belirtti.

2020 Aralık ayından beri maaşının yarısını Bitcoin ile alan Okung’un mektubundaki ifadeleri şu biçimde:

Selamlar Başkan Muhammadu Buhari,

Nijerya’nın umudu şu anki jenerasyonda saklı. Ben Nijerya kökenli olup Amerika’de yaşamakta olan ve Bitcoin’i destekleyen biriyim. Nijerya hükumetine, ulusal bir Bitcoin standardı oluşturma konusunda ısrar ediyorum. Yakında pek çok ülke bu karar aşamasıyla yüzleşecek. Ancak bu kararı El Salvador gibi erkenden alan ülkeler, bir sonraki jenerasyonları için elde edilen büyük katkıdan daha fazla faydalanmış olacaklar.

Mevcut ekonomik ortamda endişe veren ve devamlılığı olmadığı artık sır değil. Maalesef Nijerya ekonomisi mevcut ortamda global bankacılık sisteminin ellerindedir. Bu bankacılık kurumları ise, Nijerya halkının çıkarlarını katiyen düşünmemektedirler. Birçok zorluğun üstesinden gelmek için verilen çaba için Nijerya halkının mücadelesi takdire şayan bir durum. Nijerya, komşularına nazaran daha iyi koşullara sahip bir ülke. Ancak bizi, ulusal bir Bitcoin benimseme hamlesiyle gelecek dönemde çok daha büyük fırsatlar bekliyor.

İşte bu mektup, yaklaşmakta olan daha büyük umutsuzluğu ve bu fırsatı kullanmak için küçük de olsa açılan boşluğu değerlendirmek için gerekli olan kuvvetli liderliği ve cesareti ifade etmek için yazılmıştır. KOVİD-19’un getirdiği belirsizlik global çapta devam ederken her ülkenin halkında bir korku durumu varolmaya devam ediyor. Bu özel dönemde oluşan fırsatla birlikte Nijeryalılar daha iyi koşullara erişebilirler.

Geç Kalanırsa Fırsat Kaçabilir...

Bu tavsiye belki size gerçek olamayacak kadar iyi görünebilir. Bu tür bir hamle, ciddi bir araştırma, sorgulama ve tartışma gerektirmektedir. Buna rağmen, Bitcoin benimsenmesi yönünde alınacak bir kararın gecikmesi, Nijerya’nın bu manada geride kalmasına ve halkının olası bir zenginlik sahibi olma veya dış etkenlerden korunma şansını kaçırmasına sebep olabilir.

Bu tarihi adım konusunda dünya liderleri gün geçtikçe daha fazla farkındalık sahibi oluyorlar. Bitcoin, alma yarışı günden güne bütün dünya'ya yayılacak. Nijerya’nın bir Bitcoin standardı izlemesini sağlamak için bütün desteğimi ve varolan her kaynağı bu iş için kullanma konusunda tüm desteğimi vermeye hazırım.

Nijerya asla geride kalmamalı…

Russell Okung

Bu mektup birçok okuyusu tarafından büyük destek görmüş olsa bile Afrika ülkesi Nijerya'nın Bitcoin konusundaki tavrının ne olacağı kesinlikle öngörülemez durumda. 

El Salvador'un yaptığı hamle ile Bitcoin konusunda birçok rakibinin önüne geçtiği bir gerçek, ardından gelen Paraguay'ında öne geçme çabası göz ardı edilemez. İtibari paraları dijitalleştirerek ya da Bitcoin'i yasal para birimi tanıyarak bu kulvarda herkesin önüne geçmek şu an ülkeler için bulunmaz bir nimet kimin öncelikli kazanımı olacağı ise zaman içinde belli olacak.

Etiketler