Rus ordusu hava saldırısı düzenledi

Rusya'ya göre, Ukrayna'da çok sayıda askeri nesneyi bombaladı. Mariupol'da da şiddetli çatışmalar yaşandı. Ukrayna kaynaklarına göre, şehirde şimdiden 10.000'den fazla sivil öldü.Kendi ifadelerine göre, Rus silahlı kuvvetleri gece boyunca Ukrayna'da 32 askeri araca ateş açtı.

Rus ordusu hava saldırısı düzenledi

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, diğer şeylerin yanı sıra bir Buk-M1 uçaksavar füze sisteminin yanı sıra bir mühimmat deposu ve Ukrayna hava kuvvetleri teknolojisine sahip bir uçak hangarı imha edildiğini söyledi. Ukrayna'nın Mariupol limanında da şiddetli çatışmalar yaşandı. Konashenkov, "Ilyich fabrikasının topraklarında mahsur kalan Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kalıntıları, şehirden kaçmak için başarısız bir girişimde bulundu." Dedi. Ona göre, yaklaşık 100 Ukraynalı asker kaçmaya çalıştı; yarısı öldürüldü. Bilgi bağımsız olarak doğrulanamaz.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar zehirli gaz kullanımını yalanladı

Rus ordusu daha önce Mariupol'un kapsamlı bir şekilde ele geçirildiğini bildirmişti. Kalan Ukrayna kuvvetleri, şehirdeki "Azovstahl" adlı başka bir çelik fabrikasında saklandı.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki Rus yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna'nın liman kenti Mariupol için yapılan savaşta kimyasal silah kullandıkları yönündeki iddialarını reddediyor. Bu, Rus haber ajansı Interfax tarafından ayrılıkçı bir komutan olan Eduard Bassurin'e atıfta bulunarak bildirildi. Dün oradaki Ukraynalıları, özellikle de milliyetçi Azak alayının üyelerini "dumanlamak" için kimyasal silah kullanmayı önerdi.

Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maljar'a göre, Ukrayna liderliği şu anda kimyasal savaş ajanlarının kullanımı hakkında doğrulanmamış bilgileri inceliyor. Televizyonda, "Bunun fosfor mühimmatı olabileceğine dair bir teori var" dedi. "Resmi bilgi daha sonra gelecek.

Rus ordusu hava saldırısı düzenledi - Resim : 1

"İngiltere, Rusya'nın Mariupol'a yönelik bir saldırıda kimyasal silah kullandığı yönündeki haberleri de doğrulamaya çalışıyor. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby pazartesi akşamı Washington'un stratejik açıdan önemli bir şehirde bir kimyasal silah saldırısı hakkında doğrulanmamış bilgilere sahip olduğunu söyledi. "Eğer bu bilgi doğruysa, büyük endişe kaynağı."

Mariupol'da 10.000'den fazla sivil öldü

Belediye Başkanı Vadym Boichenko AP haber ajansına verdiği röportajda, Mariupol'da şimdiden 10.000'den fazla sivilin öldürüldüğünü söyledi. Şehrin sokaklarının hala cesetlerle kaplı olduğunu söyledi. Yani çok daha fazla ölüm olabilir. Bilgi bağımsız olarak doğrulanamaz.

Ukrayna bilgisine göre, bugün için kuşatma altındaki yerler için dokuz kaçış koridoru üzerinde anlaşmaya varıldı. Başbakan Yardımcısı Iryna Wereshchuk, aralarında Mariupol olduğunu söyledi. Oradan siviller özel araçlarla güvenliğe gidebilirler. Dokuz koridordan beşinin Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk bölgesinde olduğu söyleniyor. Ukraynalı kaynaklara göre, Rus birliklerinden yine yoğun bombardıman var.

Harkov halkı mayınlara karşı uyarıldı

Bu arada, saldırılar ülkenin başka yerlerinde de devam ediyor. Batı ordusuna göre, doğu Ukrayna'da on binlerce askerin ve tankların, topçuların ve hava kuvvetlerinin yoğun bir şekilde konuşlandırıldığı büyük bir Rus saldırısı ortaya çıkıyor. ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rusya'nın geçen hafta buradaki askerlerini 30.000'den 40.000'e çıkardığını söyledi.

İngiliz gizli servisleri, önümüzdeki iki ila üç hafta içinde doğuda yoğun bir çatışma bekliyor. Açıklamada, Rusya'nın saldırılarının Donetsk ve Luhansk yakınlarındaki hedeflere odaklanmaya devam ettiği belirtildi. Ayrıca Kramatorsk şehrine doğru yeni bir hamle var. İngilizler, gizli servislerine atıfta bulunarak, Belarus'tan daha fazla Rus askerinin çekildiğine dair işaretler görüyorlar.

 Muhtemelen onları doğu Ukrayna'ya yerleştirme niyetiyle. Yerel valiye göre, Kharkov bölgesinde Rus topçu ateşi sonucu en az sekiz sivil öldü. Yetkililer ayrıca kuzeydoğudaki şehre atılan mayınlar konusunda da halkı uyardı. Pazartesi günü güvenlik güçleri, yerleşim sokaklarına dağılmış bir dizi küçük patlayıcıyı temizlemek için Harkov'un doğusundaki bir bölgeyi kordon altına aldı.

Yorumlar