Tahıl sevkiyatında büyük gün: İlk gemi yola çıktı

Ukrayna'da başlayan savaşın ardından Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan 'tahıl sevkiyatı' anlaşmasının gerekliliği olan gemilerden ilki bugün yola çıktı. Odesa limanından harekete geçen geminin yarın erken saatlerde İstanbul'da olması bekleniyor.

Tahıl sevkiyatında büyük gün: İlk gemi yola çıktı

Ukrayna'da başlayan savaşın ardından Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan 'tahıl sevkiyatı' anlaşmasının gerekliliği olan gemilerden ilki bugün yola çıktı. Odesa limanından harekete geçen geminin yarın erken saatlerde İstanbul'da olması beklenmekte. 

Türkiye'nin bölgedeki huzuru korumak ve ticari sıkıntıların önüne geçmek için girişimlerde bulunduğu ve bölgedeki sorunları çözmek için başlattığı ''tahıl sevkiyatı'' anlaşması 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalandı. 

Anlaşmanın yapıldığı tarihten bu yana geçen kısa süre içerisinde Ukrayna'dan Razoni adı verilen ilk gemi yola çıktı.  Lübnan'da bulunan Tripoli Limanına varmak üzere hareket eden gemi bugün erken saatlerde Odesa Limanından yola çıktı. 

Tahıl Sevkiyatı ile ne kadar tahıl taşınacak?

İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşması ile birlikte 20 milyon ton tahılın tüm dünyaya sevk edilmesi planlanmakta. Bu sevkiyatın sorunsuz şekilde tamamlanmasının ardından global ekonomide gıda fiyatlarının da düşmesi beklenmekte. Türkiye'nin bu bölgedeki tahıl sevkiyatına karşı tavrı net. Tahıl taşıması yapmayan gemiler, boş gemiler limanlardan çıkış yapamayacak. Sadece anlaşma şartlarını sağlayan gemilere geçiş izni verilecek. 

Tahıl Sevkiyatı nasıl kontrol edilecek? Tahıl koridoru nereleri kapsıyor?

Planlanan yapıda 20 milyon tahılın tüm dünyadan tüketiciye ulaştırılması bekleniyor. Tahıl koridorunun sevkiyat esnasında kontrol bölümü tamamen İstanbul'da kurulacak ve merkezde gerçekleştirilecek. Tahıl sevkiyatında kullanılan söz konusu gemilerin tamamını uydudan ve İHA'lar eşliğinde takip edilmesine karar verilmesinin haricinde sinyalini kapatma girişiminde bulunan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına katiyen alınmayacak.  Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek.Sevkiyatın yönetileceği merkez de İstanbul'da. 27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alıyor.

İlk etapta gerçekleştiren tahıl sevkiyatında öncelik Türkiye’nin girişimi ile açlık tehlikesi altında kalan Afrika ülkelerine verildi. Durum öyle ki Odessa Limanın’dan çıkacak olan geminin İran'dan sonra Somali’ye ulaşması beklentiler arasında. Sevkiyatın başlaması ile birlikte ton fiyatlarının düşeceği ve beraberinde Afrika’da yaşanan düzensiz göç durumunda azalmalar olacağı tahmin edilenler arasında.

Cem Arslan/BirBorsa

Etiketler