Putin, enerji ihracatını Asya'ya yönlendirmek istiyor

Batı'dan gelen boykot tehditlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, petrol ve gaz ihracatını Asya'ya yönlendireceğini açıkladı. Putin, Rus gaz tedarikinden vazgeçmenin Avrupalılar için pahalı olacağını söyledi. Rusya, petrol ve gaz ihracatını Batı'dan Doğu'ya yönlendirmek istiyor.

Putin, enerji ihracatını Asya'ya yönlendirmek istiyor

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Çin ve Asya'ya ihracatı artırmak için gerekli altyapıyı oluşturması gerektiğini açıkladı. Televizyonda yayınlanan bir hükümet toplantısında şunları söyledi: "Şaşırtıcı olan, dost olmayan ülkelerden sözde ortakların kendilerinin Rus enerji kaynakları olmadan yapamayacaklarını kabul etmeleridir." Avrupa, Rusya'dan enerji tedarikini kesmekten bahsederek fiyatları artırıyor ve piyasayı istikrarsızlaştırıyor.

Putin, Rus gaz kaynaklarına alternatif bulma girişimlerinin "böyle bir politikayı başlatanlar için oldukça acı verici" olacağını söyledi. ABD gibi ülkelerden Avrupa'ya enerji gönderilseydi, tüketiciler bunun için çok daha fazla para ödemek zorunda kalacaktı. Bu, "insanların yaşam standartlarını ve Avrupa ekonomisinin rekabet gücünü etkiler". AB, doğalgazda yüzde 40 Rusya'ya bağımlı.

Putin, enerji ihracatını Asya'ya yönlendirmek istiyor - Resim : 1

Petrol için yüzde 25'tir. Şimdiye kadar küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde onu oluşturan Rusya, batı yaptırımlarının bir sonucu olarak bu alanda şimdiden gözle görülür kayıplara uğradı. Petrol ihracatından elde edilen gelir, hükümetin Moskova'daki en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Şimdiye kadar, Avrupa Rusya'nın en önemli ihracat pazarı oldu ve boru hatlarının çoğu oraya gidiyor.

AB, ruble cinsinden ödemelere karşı uyardı. Bazı Avrupa ülkeleri, petrol ve doğal gaz ithalatını durdurarak veya kısıtlayarak Ukrayna'daki savaşa tepki gösterdi. Bununla birlikte, Almanya da dahil olmak üzere birçok eyalet, iç ekonomi üzerindeki etkisi nedeniyle derhal tam boykottan çekiniyor.

Ancak açıklanan hedef, mümkün olan en kısa sürede Rus teslimatlarından bağımsız hale gelmektir. Bu arada AB Komisyonu bir iç belgede, Rusya'dan yapılan ithalatın Putin'in talep ettiği gibi ruble olarak ödenmesi halinde bunun batı yaptırımlarını baltalayacağı konusunda uyardı. Özellikle AB mektubu, alıcıların Gazprombank'ta en az iki euro veya dolar ve ruble için özel hesap açmasını ve tüm ödemeleri bu banka aracılığıyla yapmasını zorunlu kılan bir Rus kararnamesine atıfta bulunuyor.

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar