Artan enflasyon altını nasıl etkiliyor?

Dünya çapında yaşanılan kriz ortamlarına rağmen beş gündür yükselişini koruyan altında beklentiler neler? Fed tarafından artırılması beklenen faiz oranları ve ABD enflasyonu altını nasıl etkiliyor?

Artan enflasyon altını nasıl etkiliyor?

Dünya genelinde yaşanılan birçok krize karşı yükselişini sürdürmeye çalışan altın piyasası, hedge arayışını sürdüren yatırımcılar tarafından yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Pandeminin etkisi, Rusya-Ukrayna savaşı, artan enflasyon, ekonomik krizler gibi birçok konu başlığıyla mücadele eden altın piyasaları, gördüğü güçlü talep sayesinde yukarı ivmeli olarak yükselişini koruyor.

Son yapılan Fed açıklamaları ve artan enflasyona karşılık alınacak faiz kararları sonucunda altın tarafına yönelen yatırımcılar sayesinde üst üste beş gündür yükselişini sürdüren altın, artan tahvil getirileri, güçlenen dolar trendleri ve Fed tarafından uygulamaya alınan sıkılaştırma politikası nedeniyle baskı görmeye devam ediyor. Fed tarafında ise enflasyonla mücadeleye yönelik faiz artırımı kararları tartışılmaya devam ediyor. Fed Chicago Başkanı Charles Evans, son günlerde konuşulan faiz haberlerinin konuşulmaya değerli olduğunu belirtirken, Fed guvernörü Christopher Waller ise artan faizlerle oluşabilecek daha büyük hasarlara veyahut geçmişten kalan ekonomik problemlere yönelik her zaman ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Altında beklentiler olumlu yönde!

Türkiye saatiyle 15.30'da açıklanacak olan Amerika Birleşik Devletleri enflasyon verilerine rağmen Oanda Corp Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Altın, önümüzdeki aylarda jeopolitik kaynaklı enflasyon ve büyüme üzerindeki belirsizlik yüksek kaldığı için ve Fed’in yaz aylarında sıkılaşma politikasıyla ilgili ne kadar agresifleşeceği üzerine gelen değişik görüşler nedeniyle güçlü talep görmeye devam edebilir“ ifadelerini kullandı. Enflasyonun yarattığı ekonomik kargaşa ve artan faizler nedeniyle birçok analist, Oanda Corp Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya gibi altının yükselişini sürdürebileceğine inanıyor.

Yatırım tavsiyesi değildir!