Powell: Fed faiz oranlarını artırmadan önce aylık tahvil alımlarını azaltacak

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz oranlarında bir artırıma yönelmeden önce aylık tahvil alımlarını azaltacağını söyledi.

Powell: Fed faiz oranlarını artırmadan önce aylık tahvil alımlarını azaltacak

Para politikasının yönünü, ekonominin izleyeceği patikanın belirleyeceğini söyleyen Powell, Fed'in bu yıl faiz artırması olasılığı için "çok muhtemel değil" değerlendirmesini yaptı.

Washington Ekonomi Kulubü'nde konuşan Powell, "Hedeflerimize geçtiğimiz aralık ayına göre daha fazla ilerleme sağladığımızda varlık alımlarını azaltma zamanına ulaşacağız. Bu büyük olasılıkla faiz artırımını düşünmeye başlamamızdan önce, oldukça önce, olacak. Bu konuda bir oylama yapmadık, ancak ortaya koyduğumuz yönlendirmeden çıkarılacak anlam bu." dedi.

Powell konuşmasında, aylık varlık alımları azaltıldıktan ve er ya da geç sıfıra indikten sonra Fed bilançosunun küçülmesine imkan verip vermeme konusunda bir karar alacaklarını belirtirken, bilançonun eldeki varlıkların bir noktada satılması yolu ile küçültülmesi olasılığını dışladığını ifade etti.

Williams: Fed'in yüksek enflasyon ile başa çıkacak araçları var

New York Fed Başkanı John Williams, ekonomi pandemiden toparlandıkça kısa vadede enflasyonda oynaklık olabileceğini, ancak genel fiyat artışlarının bastırılmış olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Williams, enflasyonun çok yukarı gitmesi halinde Fed'in nasıl hareket etmesi gerektiğini bildiğini de vurguladı.

"Enflasyon ile nasıl başa çıkacağımızı biliyoruz" diye konuşan Williams, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine yakın kalmasını beklediğini ifade etti.

Williams, daha fazla sayıda Amerikalı koronavirüse karşı aşılandıkça ve güçlü mali yardım ile desteklendikçe, ABD ekonomisinin oldukça güçlü şekilde toparlanmakta olduğunu belirtti. Bununla birlikte işsizliğin hala yüksek olduğunu ve ekonominin toparlanmak için önünde hala uzun bir yol bulunduğunu vurguladı.

Seyahatlerin ne kadar güçlü şekilde toparlanacağını ve insanların ne kadarının evden çalışmaya devam edeceklerini bilmek için daha çok erken olduğunu ifade eden Williams, "Pek çok şey hala belirsiz, ancak ekonominin tam gücünün geri gelebileceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Clarida: Eğer enflasyon beklentisi yükselir ise Fed buna tepki verir

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, enflasyon bekleyişlerinin artmaya başlaması durumunda Fed'in buna tepki vereceğini söyledi.

"Herhangi bir para politikası tüm enflasyon oynaklığını ortadan kaldırmayı savunmaz. Enflasyonda başarının ölçüsü uzun vadeli enflasyon bekleyişlerini iyi çıpalamaktır." diye konuşan Clarida, "Eğer Fed'in yeni bekleyişler endeksi ısrarcı, sürekli şekilde yükselir ise, bu bana politikanın ayarlanması gerektiği işaretini verir." dedi.

Clarida, ekonominin bazı parçalarının toparlanmasının pandemi tarafından engellendiği, geciktirildiği bir ortamda enflasyonun hızlanması halinde Fed'in potansiyel politika yanıtı konusunda düşünmeye başlamasına yol açacağını vurguladı.

Clarida, enflasyon bekleyişleri endeksinin hane halkı ve işletmelerin fiyatların nasıl davranmalarını beklediklerine dair birçok piyasa ve anket ölçümünü bir araya getirdiğini belirtti. Enflasyon bekleyişleri endeksi hali hazırda yüzde 1,96 seviyesinde.

Bej Kitap: ABD ekonomisi tüketici güveni büyüdükçe ivme kazanıyor

Fed yayınladığı Bej Kitap raporunda, ABD ekonomisinin tüketiciler arasında büyüyen güvenin desteği ile bahara ivme kazanarak girdiğini belirtti.

Raporda, ekonomik aktivitenin, artan KOVID-19 aşılamalarının ve güçlü mali desteğin etkisi ile şubat sonu ile nisan başları arasında canlandığını ve insanların işlerine dönmeleri ile iş gücü piyasasının ilerleme gösterdiği belirtildi.

İstihdam artış hızının en çok imalat, inşaat, ağırlama ve konaklama sektörlerinde arttığının ifade edildiği Bej Kitap'ta, "Turizm sektöründen gelen raporlar daha iyimserler, pandemi ile ilişkili sınırlamaların gevşemesi, artan aşılamalar ve son yapılan yardım ödemeleri bu iyimserlikte etkili olan faktörler." değerlendirmesi yer aldı.

Raporda, aşılamanın hızlanmasının da etkisi ile imalat sektörü için görünümün önceki rapordan daha iyimser olduğu ifade edildi. 

Etiketler