IMF: Avrupa'da hane halkı ve işletmelere olan destek devam etmeli

IMF tarafından yayınlanan raporda, Avrupa'da politika yapıcıların hane halkları ve işletmelere acil desteği devam ettirmeleri gerektiği vurgulandı.

IMF: Avrupa'da hane halkı ve işletmelere olan destek devam etmeli

IMF, KOVID-19'a karşı geliştirilen aşıların, Avrupa'nın salgın ile mücadelesinde oyunu değiştirecek bir araç olduğunu, ancak bu aşıların yaygın şekilde üretim ve dağıtımının gerektiğini bildirdi.

IMF, Avrupa için yayınladığı "Bölgesel Ekonomik Görünüm Güncellemesi" raporunda, politika yapıcıların hane halkları ve şirketlere acil destek sağlamaya devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Hükümetlerin, salgın kontrol altına alındıktan sonra işe alımları ve yatırımları teşvik edecek tedbirler de almaları gerektiğini belirten IMF, "Böyle tedbirler, işsizlik, kaybedilen eğitim ve öğretimin, düşük yatırımların açtıkları yaraları azaltarak, daha çabuk ve daha çarpıcı bir toparlanmayı destekleyecek." dedi.

Ekim 2020'de yayınlanan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda tartışılan benzeri görülmemiş politika desteğinin artan vakaların ve karantina tedbirlerinin etkilerinin önüne geçmek için genişletildiğini ve uzatıldığını belirten IMF, 2021 yılı için öngörülen mali desteğin Ekim 2020'deki raporda öngörülenin 1,5 katına çıktığına işaret etti.

Rusya hariç olmak üzere Avrupa'da birçok Merkez Bankasının politika faizlerini daha da aşağı çektiklerini, Rusya'nın ise beklenenden yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırdığını vurguladı.

IMF, Türkiye için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6,0, gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak sürdürdü

Türkiye'nin de döviz kuru ve enflasyon baskılarına yanıt olarak faiz artırdığını belirten IMF, 2020 yılında sağlanan parasal teşviklerin geri çekildiğine de işaret etti.

Türkiye, Macaristan, Polonya ve Romanya gibi gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinde, merkez bankası bilançolarının çeşitli yollarla genişlemeye devam ettiğini belirten IMF, "Bunun sonucu olarak finansal şartlar oldukça destekleyici olmaya devam ediyor." dedi.

IMF, Türkiye için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6,0, gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak sürdürdü.

IMF, ABD'nin açıkladığı mali teşvikleri Avrupa getirilerine etkisinin şu ana kadar sınırlı olduğunu da vurguladı.

Avrupa'nın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin mali politikalar yolu ile ekonomilerine GSYH'nın yüzde 7,5'i ve yüzde 6'sı oranında destek sağladıklarını belirten IMF, ekonomik aktivitenin beklenenden daha iyi olduğu Türkiye ve Rusya'nın ise biraz daha az destek sağladıklarına işaret etti.

Rusya MB: Enflasyonda düşüş daha kademeli hale gelecek

Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda ülkede enflasyonun nisan ayında görülen yüzde 5,8'lik zirveye oranla düşüş gösterdiği ancak düşüş hızının gelecek dönemde kademeli hale gelmesinin beklendiği belirtildi.

Banka, "Artan maliyetler nedeniyle tüketici fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskı devam ediyor." saptamasında bulundu. Raporda banka analistlerinin yılın ilk çeyreğinde büyümeyi yüzde 0,8 - 0,9 oranında tahmin ettiklerinin de altı çizildi.

Etiketler