Polygon coin nedir?

Eski adı Matic olan Polygon, 2021 yılının şubat ayında Polygon adını almıştır. Peki Polygon (MATIC) nedir ve ne işe yarar?

Polygon coin nedir?

Ethereum ile uyumlu blok zincirlerden oluşan bir ağ oluşturan protokole Polygon, protokolün kullanım amaçlı tokenına da Matic denmektedir. Bir Layer 2 çözümü olan Polygon, Ethereum ama zinciriyle beraber çalışan yan zincirler aracılığıyla ölçeklenebilirliği artırmayı ve daha hızlı, aynı zamanda da daha ucuz işlemler sunmayı hedeflemektedir.

Eski adı Matic olan Polygon, 2017 yılında blok zincir geliştiricileri Sandeep Nailwal, Jaynti Kanani ve işletme danışmanı Anurag Arjun tarafından kurulmuştur. Protokol, 2021 yılı şubat ayında Polygon adını almıştır.

Polygon (MATIC) ne işe yarar?

Polygon coin nedir? - Resim : 1

Polygon protokolü, Ethereum'u çok zincirli bir sisteme, yani bir nevi blok zincirler internetine dönüştürmeyi hedefliyor. Polkadot ve Cosmos gibi çoklu zincir sistemlerine benzer olan Polygon, Ethereum'un güvenliği, açıklığı, canlı ekosistemi ve ağ etkileri gibi avantajlarını da sunmaktadır.

Öte yandan protokol, Ethereum'un düşük işlem sayısı, zayıf kullanıcı deneyimi ve topluluk yönetimi eksikliği gibi problemlerine de çözüm getiriyor. Polygon yan zincirleri, Ethereum ekosistemindeki DeFi protokollerini destekliyor.

Protokolün ana bileşeni olan Polygon SDK, birçok türden uygulamanın geliştirmesine imkan sağlayan, modüler ve esnek bir çerçevedir, denilebilir. Geliştiriciler, bu çerçeve sayesinde kendi ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş blockchain ağları geriştirebilirler.

Polygon, Ethereum ana zincirinde çalışan hisse ispatı denetim noktaları üzerine inşa edilmiş Plasma kapsamının kişiselleştirilmiş bir versiyonunu kullanmaktadır. Polygon, bu çerçeve yoluyla blok sürelerini iki saniyeden aza indirebiliyor ve blok başına 65 bin 536 işlem gerçekleştirebiliyor.

Polygon coin nedir? - Resim : 2

Matic ise Polygon ekosisteminin kullanım amaçlı tokenıdır. Bir ERC-20 tokenı olan Matic, Polygon üzerindeki işlem ücretlerini ödemek, ağ yönetimine katılmak, staking yoluyla güvenliği sağlamak amacıyla ve kullanıcılar arasında da ödemelerde kullanılıyor.

Polygon ekosisiteminde staking, ağ güvenliğini sağladığından dolayı kritik öneme sahiptir. Ağ üzerindeki doğrulayıcılar, hisse ispatı mutabakat mekanizmasına katılmak için Matic tokenlerını teminat olarak kullanıyor ve karşılığında da Matic kazanıyorlar. Polygon, buna ek olarak merkeziyetsizliği artırmak için ana zincirlere son halini veren blok üreticilerini de kullanır.

Polygon, şu an için sadece Ethereum ile uyumlu olsa da zamanla daha fazla blok zinciri desteklemeyi ve beraber Layer 2 blockchain platformu olmayı hedefliyor.

Toplam arzı 10 milyar olan Matic, her ay belli miktarlarda piyasaya sürülmektedir. Tokenın dolaşımda olan arzı, 2021 yılının mayıs ayından itibaren 6,2 milyardır. Bütün tokenların 2022 yılının aralık ayına kadar piyasaya sürülmesi hedeflenmektedir.

Matic, yerli kripto para borsası BtcTurk'te listelenmektedir. Aynı zamanda Binance, Huobi, Coinbase, KuCoin, Gate.io, OKEx, Gemini, Kraken ve Crypto.com gibi yabancı borsalarda ve öte yandan merkeziyetsiz borsa uniswap üzerinden de kripto para ile işlem yapılabilmektedir.

Etiketler