Politika faizi nedir? Politika faiz oranı ne ifade ediyor?

Ülke gündemini bir süredir yoğun şekilde meşgul eden faiz kararlarında geçen ''politika faizi'' ne anlama geliyor sorusu sık sık sorulmaya başladı. Ülkeler faizi neye göre belirler? Politika faiz oranı ne anlama geliyor? tüm bu soruların cevabı şimdi Birborsa'da.

Politika faizi nedir? Politika faiz oranı ne ifade ediyor?

Politika Faizi Nedir?

Merkez bankalarının fotoğrafı faiz oranları yolu ile para arzı ve kısa vadeli faiz oranları üstünde kontrol becerisi vardır. Merkez bankaları, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak amacıyla bankalara vermiş olduğu kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacı ile yapmış olduğu borçlanmanın faiz oranlarını kendisi belirler.


Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi hedeflemektedir. Bu sebeple bu faiz oranına politika faiz oranı denilmektedir.

Merkez Bankasının kullanmış olduğu politika faiz oranı, 1 hafta vadeli repo işlemlerinde uygulanmakta olan faiz oranıdır.

Politika faizlerine ilişkin kararlar ülkemizde Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınır. Faiz kararları alınırken, genelde dönemin enflasyon durumuna göre bir faiz kararı açıklanır ve gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanılır.

Merkez Bankası Politika Faizlerini Neye Göre Belirler?

Merkez Bankası ve PPK faiz kararı alınırken, toplam arz-talep dengesi, parasal göstergeler ve kredi büyüklükleri, maliye politikasına ilişkin göstergeler, ücret, istihdam, birim maliyet, verimlilik gelişmeleri, kamu ve özel sektör fiyatlama davranışları, enflasyon beklentileri, döviz kurları ve bunları etkileyebilecek gelişmeler, muhtemel dışsal şokların analizi ve Merkez Bankası bünyesindeki ekonomik tahmin sisteminden elde edilen projeksiyonları içeren geniş bir bilgi kümesinden yararlanılır.

Etiketler