Petrol şirketleri, savaş nedeniyle karlarını artırdı

Ukrayna savaşından bu yana dizel ve benzin fiyatları önemli ölçüde arttı Uluslararası ham petrol fiyatlarının yükselmesine ek olarak, bu aynı zamanda petrol şirketlerinin marjlarından da kaynaklanmaktadır.

Petrol şirketleri, savaş nedeniyle karlarını artırdı

Petrol şirketleri, savaşın başlangıcından bu yana marjlarını önemli ölçüde artırdı. Şimdi bir araştırma, sonuç olarak kârlarının ne kadar arttığını gösteriyor.

Son haftalarda benzin ve dizel benzin istasyonlarında önemli ölçüde daha pahalı hale geldi. Petrol şirketleri bunun nedeni olarak Ukrayna'daki savaşı gösterdi. Çevre koruma kuruluşu Greenpeace tarafından yapılan bir araştırma, şirketlerin benzin pompalarındaki yüksek fiyatların bir sonucu olarak karlarını önemli ölçüde artırabildiğini ortaya koyuyor. Normal gelire ek olarak, şirketlerin savaşın başlangıcından bu yana en az üç milyar euro kar elde ettikleri söyleniyor.

Greenpeace bunu, Avrupa benzin istasyonu fiyatları ile uluslararası ham petrol fiyatları arasındaki artan marjlara dayanarak hesapladı. Ham petrolün fiyatı yılbaşından bu yana 20 cent/litre arttı. Ancak ortalama olarak benzin istasyonlarında dizelin litresi 19 sent daha pahalı. Bu gelişme benzin için de benzer.

Petrol şirketleri, savaş nedeniyle karlarını artırdı - Resim : 1

Petrol şirketlerin yüksek kar marjları


Greenpeace'e göre, benzin istasyonlarındaki yüksek fiyatlar “büyük ölçüde yüksek petrol şirketi kar marjlarından kaynaklanmaktadır”. Çalışmanın yazarları, "Daha yüksek satın alma fiyatları, geçici rekor fiyatları ancak kısmen açıklayabilir" diye açıklıyor. Ancak petrol şirketlerini temsil eden Fuels ve Energy ticaret birliği, yüksek fiyatların ana sorumlusunun "rafinaj sürecinde gaz ve elektrik kullanımı" olduğunu açıklıyor.

Sanayi derneği ayrıca, şirketlerin “savaşın başlamasından hemen sonra kendi inisiyatifleriyle” Rus ham petrolü ve dizel ithalatını en aza indirdiğini açıklıyor. Bu "tedarik kaynaklarında kasıtlı olarak teşvik edilen azalma", dizel ve kalorifer yakıtı arzını azaltır ve böylece daha yüksek piyasa fiyatlarına yol açar.

Benzin ve motorin fiyatları son zamanlardaki rekor seviyelerinden önemli ölçüde düşmüş olsa da, ADAC yakıt ikmalini "ham petrol fiyatına kıyasla hala çok pahalı" olarak tanımlıyor. Greenpeace ise akaryakıtlara uygulanan enerji vergisinin üç ay süreyle indirilmesini eleştiriyor. Greenpeace trafik uzmanı Marion Tiemann, "Genellikle FDP'nin kışkırtmasıyla yapılan son akaryakıt vergisi indirimleri, tasarruf etme teşvikini azaltıyor ve böylece petrol şirketlerinin ve Putin'in işine geliyor" diyor.

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar