Petrol üretimi, iklime beklenenden daha da zararlı!

Petrol ve doğal gazın çıkarılması, bilimin şimdiye kadar bir sorunu hafife aldığı için, iklim için önceden varsayıldığından daha fazla zararlıdır.

Petrol üretimi, iklime beklenenden daha da zararlı!

Petrol ve gaz üretimi sırasında önemli miktarlarda sera gazı metanın salındığı uzun zamandır bilinmektedir. Kayada sıkışan gaz, madencilik sırasında boru hatlarından ve kuyulardan kaçar, ancak havalandırma ve yakma sırasında kasıtlı olarak çevreye salınır. Bu problemlidir çünkü metan atmosferik ısıyı karbondioksitten yaklaşık 86 kat daha iyi depolar ve bu da onu son derece güçlü bir sera gazı yapar.

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu sorunun gerçek boyutunun şimdiye kadar hafife alındığını gösteriyor. Bilim adamlarının belirlediği gibi, Yeni Meksika da Permiyen Havzasında petrol çıkarma sırasında daha önce varsayıldığından çok daha fazla metan salınıyor. Uçakla alınan ölçümlere göre Yeni Meksika da üretim sahasında saatte 194 ton metan salınıyor. Bu, önceki en yüksek tahminlerin iki katından fazla.

Yeni Meksika ve Teksas'ta metan noktaları

ACS Publications dergisindeki yayına göre, bilim adamları ve çevreciler Yeni Meksika ve Teksas'taki metan emisyonlarını birkaç yıldır izliyorlar çünkü eyaletler metan sıcak noktaları olarak biliniyor. Science dergisinde uydu verilerini kullanan 2021 tarihli bir araştırma, metan emisyonlarının bölgenin toplam doğal gaz üretiminin yüzde 4'ünden az olduğunu buldu.

Petrol üretimi, iklime beklenenden daha da zararlı! - Resim : 1

Şu anda yayınlanan çalışma, doğal gaz üretiminin yüzde 9'unun metan olduğu sonucuna vardı. Stanford Enerji Kaynakları Mühendisliği programında yüksek lisans öğrencisi olan Yuanlei Chen, "Önce ölçekte şaşırdık" diye açıklıyor.

Uçakla yapılan ölçümler

Büyük sapmalar daha hassas ölçüm yöntemiyle açıklanabilir. Stanford Üniversitesi ekibi, yerde yapılan önceki araştırmalara göre 100 kat daha fazla çıkış noktasından uçan bir uçakla ölçümler yaptı. 15 aydan fazla bir süredir araştırmacılar, Yeni Meksika bölgesindeki boru hatlarının ve aktif kuyuların üzerinden geçerek 1.985 metan havalandırma alanı keşfettiler.

Ayrıca bilim adamları, metan gazının büyük bir bölümünün yalnızca birkaç emisyon noktasından kaçtığını belirleyebildiler. Egzoz dumanının yaklaşık yüzde 5'i metan emisyonlarının yarısından sorumluydu.

Alış 86.8
Satış 86.9
Değişim 0.45%
Son Değer 86.84
En yüksek 90.75
En düşük 85.72
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar