Petrol fiyatları talep endişesine karşı yükseldi! Brent petrol ne ne kadar?

Son zamanlarda değer kaybeden petrol fiyatları talep endişelerine karşı yükselmeye geçti. Geçtiğimiz gün 95,14 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 94 dolar seviyesinde kapattı. Brent petrol yeni güne bir önceki kapanışa göre yüzde 0,23 artarak 94,22 dolar seviyesinden başladı.

Petrol fiyatları talep endişesine karşı yükseldi! Brent petrol ne ne kadar?

Son zamanlarda petrol değer kaybederken, son gelişmelere bağlı olarak fiyatlar üzerindeki baskı devam ediyor.

Brent petrol yeni işlem gününe bir önceki kapanışına kıyasla yüzde 0,23 seviyesinde artış gösterdi be 94,22 dolardan işlem gördü. Aynı zaman diliminde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı ise 88,09 dolardan alıcı buluyor.

Petrol fiyatlarındaki yeni baskı ise ABD öncülüğünde yapılan Rus petrolüne tavan fiyatı uygulama planı olarak karşımıza çıkıyor. Fiyat uygulamasını destekleyen ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, İtalya ve Japonya'da bulunuyor.

Petrol fiyatları talep endişesine karşı yükseldi! Brent petrol ne ne kadar? - Resim : 1

Rus petrolünde tavan fiyat uygulaması ne zaman başlıyor?

Bu konuyla ilgili açıklamada bulunan ABD Hazine Bakanlığı, Rus ham petrolü üzerinde tavan fiyat uygulamasının 5 Aralık'ta başlayacağını duyurdu. Diğer taraftan tavan fiyat uygulaması rafine ürünler için 5 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bunun yanında talep beklentileri karşısında olumlu gelişmeler de var. Dünyanın önde gelen petrol ihracatçısı Çin'de ihale üzerinden yüksek miktarda petrol alımı gerçekleştireceği iddiaları pozitif beklentilere gebe oldu. Bunun yanında Çin tarafında salgından dolayı kısıtlamalar çoğaltılınca ekonomik durgunluk endişeleri devam ediyor.

Doların petrol üzerindeki baskısı yön değiştirdi

FED'in para politikası kararında şahin mesajları dolar endeksinin zirvesini görmesinde yardımcı oldu. Son zamanlarda diğer para birimlerine karşı değer kazanan doların petrol üzerindeki baskısı biraz gevşemiş durumda. Geçtiğimiz hafta içerisinde 110,8 ile son 20 yılın zirvesini görmesinin ardından zayıflayan dolar endeksi petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor.

Bunun üzerine dolara endeksi petrol fiyatları, başka para birimlerini kullanan alıcılar tarafından daha ilgi çekici olmaya başladı.

Küresel piyasalar, bugün açıklanacak olan ekonomik verilere ve  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü tarafından yayımlanacak aylık petrol piyasası raporuna odaklanmış durumda. 

Brent petrolde teknik olarak 94,49 ile 96,08 dolar aralığı direnç konumunu korurken,  92,90 ile 91,31 dolar aralığının ise destek konumunda olduğu belirtiliyor.

Petrol fiyatları talep endişesine karşı yükseldi! Brent petrol ne ne kadar? - Resim : 2

İran petrolü piyasaya girmekte zorlanıyor

Avrupa ülkeleri olan Fransa, Almanya ve İngiltere geçtiğimiz günlerde yayınladıkları ortak bildiri de 'Ne yazık ki İran bu kritik diplomatik fırsatı kullanmamayı tercih etti. Bunun yerine, nükleer programını kabul edilebilir sivil gerekçelerin sınırlarının ötesine taşımaya devam etti' açıklamalarına yer verdi. 

Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de geçtiğimiz pazar günü yaptığı  açıklamada bu bildirinin iyi niyet barındırmaması dışında yapıcı olmadığını belirtti. Kenani, bildiri sonrasında bahsedilen Avrupa ülkelerini İsrail çizgisine uymakla suçladı.

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise Avrupa ülkelerinden gelen açıklamayı destekler nitelikte. İsrail Başbakanı Yair Lapid’in “İsrail nükleer anlaşmayı durdurmak için başarılı bir kampanya yürütüyor” ifadelerine yer verdi.

Böylelikle İran petrolü piyasaya çıkmakta zorlanırken, petrol üreticileri tarafından üretimin kesileceği açıklaması üzerine petrol fiyatları destek bulmaya devam edebilir.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler