Küresel platin sektöründe hareketlenme başladı

Global olarak platin sektörü son iki yılın en düşük seviyesinde ilerlerken, Hindistan, Japonya ve ABD'de platin mücevher satışları yılın son altı ayında hareketlenmeye başladı.

Küresel platin sektöründe hareketlenme başladı

Platinum Jewellery Business  raporunun açıklanmasıyla, pandeminin devam eden etkisine ve dünya genelinde yüksek enflasyona rağmen Hindistan, Japonya ve ABD tarafında mücevher satışları bu yılın ikinci çeyreğinde pozitif görünüme kavuştu.

Küresel platin sektöründe hareketlenme başladı - Resim : 1

Platin 2 yıl sonra dipten kurtuldu

Küresel olarak gelen olumsuz veriler enflasyonu tetiklerken FEd'in faiz artışına devam edeceği sinyalleri doların karşısında duran her şeyi güçsüzleştirdi. Değer kaybedenler arasında platin yer alırken son 2 yıldır dipte mücadelesini veriyordu. Bunun yanında platin fiyatları geçtiğimiz ayın ortasından bu zamana kadar yaklaşık 140 dolar civarında değer kaybetti ve 821dolar/ons ile 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), bu yılın ilk ayında Çin tarafında beklentilerin karşılanmaması halinde madenlerden ve geri dönüşümden gelen arzın azalması sebebiyle düşüş yaşandığını açıklamıştı.

Dünya Platin Konseyi Araştırma Bakanı Trevor Raymond ise, Çin'in yılın ilk çeyreğinde 1,44 milyon ons platin ithal ettiğini ancak bunun 645.000 onsunun ülkedeki seyahat engelleri sebebiyle nasıl kullanıldığına dair takip edilemediğini belirtti. Bunun aynında maden arzının ikinci çeyrek döneminde yüzde 4 seviyesinde gerileme kaydetmesi toplam arz taleplerindeki düşüşü tetiklemekte. 

Küresel platin sektöründe hareketlenme başladı - Resim : 2

Mücevher satışları arttı

ABD tarafında PGI'nin perakende ortakları, bu yıl başında iyi bir başlangıç yaptıktan sonra, yüksek gelen enflasyon verileri ve Rusya-Ukrayna arasında yaşanan huzursuzluklar nedeniyle küresel tedarik zinciri zorlukların karşısında durarak çift haneli satış açıkladı.

Hindistan'ın mücevher ve mücevher endüstrisi, festivaller ve yaz düğünleri sayesinde bu yılın ikinci çeyreğinde hatırı sayılır gelir artışı yaşadı. PGI'nin stratejik ortakları, geçtiğimiz yıla kıyasla satışlarda 2-3 kat artış yaşarken, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 110 seviyesinde büyüdüğünü belirtti.

Japon tarafında ise üreticiler, Kovid-19 salgınından dolayı pandemi kısıtlamasının sona ermesiyle aynı döneme denk gelen Altın Hafta ulusal tatili sebebi ile ikinci çeyrekte mücevher satışları yükseldi. Bununla beraber Japon platin mücevher satışlarının yıllık bazda yüzde 9,8 seviyesinde artış gösterdiği görüldü.

Çin'de satışlar geriledi

Çin'in önde gelen eyaletleri geçtiğimiz mart ayından bu zamana kadar pandemi kısıtlamalarıyla karşı karşıya. Bunun üzerine biraz toparlanmaya başlasa da bu yılın ikinci çeyreğinde fiyat baskısı devam ediyor. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

XPLT Platin Türk Lirası/Gr
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 991.054
Satış 993.381
Değişim 11.8899%
Son Değer 993.381
En yüksek 992.345
En düşük 982.539
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%