Petrolde fiyat sınırlandırması yeni endişeye yol açtı

Küresel piyasalarda ekonomik durgunluğun verdiği endişeye bağlı olarak petrol fiyatları düşüş trendini koruyor. Bunun yanında petrol fiyatları, Rus ham petrol sınırlandırma adımlarıyla beraber haftanın ilk işlem gününde değer kaybıyla başladı.

Petrolde fiyat sınırlandırması yeni endişeye yol açtı

ABD ham petrolü üzerinde baskılar devam ederken varil başına 85 dolara kadar gerileme gösterdi.

Küresel piyasalarda büyüme hız kaybederken, Çin'de ekonomik aktivitelerin yavaşlamasıyla ve Kovid-19 salgını nedeniyle petrolde talep endişesi çoğalıyor.

Petrolde fiyat sınırlandırması yeni endişeye yol açtı - Resim : 1

Petrol taleplerinde düşüş trendi sürüyor

ABD tarafında geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Hazine, Rus petrolü için tavsiye edilen üst sınır için, özel sektörün aralık ayından itibaren devreye girecek olan uyum önergelerini geç saatte yayınlamıştı. Bunun yanında Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Movkova'nın buna katılmaktan başka bir çaresi olmadığını vurguladı. 

Ham petrol, Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu yana kazandığı tüm değerleri kaybediyor. Haziran ayından bu zamana kadar üçte bir oranında düşüş gözlemlendi. Bunun üzerine FED'in de dahil olduğu dünyanın önde gelen merkez bankalarının faiz artırmaya devam edeceği mesajı ile petrol fiyatları biraz toparlanma yaşadı.

Petrolde fiyat sınırlandırması yeni endişeye yol açtı - Resim : 2

Petrolde fiyat sınırı planı

G7 tarafından destek gören ABD fiyat sınırı planı ise, Moskova'nın petrol satışlarından elde ettiği savaşı finanse etmek için kullanılan fon akışını kısmayı hedeflemekte.

Bunun yanı sıra RHB Investment Bank Petrol ve Gaz Analisti Sean Lim petrol fiyatlarında yaşanan talep endişesi hakkında, “Çin'deki durgunluk korkuları ve uzun süreli kısıtlamalar açısından potansiyel talep zayıflığı ön plana çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

Dünyanın önde gelen petrol ihracatı yapılan Çin'de Komünist Parti toplantısı için geri sayım başlarken, salgın nedeniyle karantinalar ve kısıtlamalar artmaya devam ediyor.

Bununla beraber İngiltere, Fransa ve Almanya'nın hafta sonu  Tahran'ın yeni bir anlaşma üzerinden bağlılığı konusunda 'ciddi şüpheleri' olduğunu belirtti. Öte yandan piyasanın gözü ise İran nükleer müzakerelerindeydi. Anlaşmanın tamamlanması halinde, İran ham petrolü, piyasalarda canlanmaya büyük katkı sağlayabilir.

Geçtiğimiz hafta ise OPEC+, Rusya'nın da içinde bulunduğu müttefikleri, var olan koşulların değişmesi halinde grubun tekrar harekete geçmeye hazır olduğuna dair bir sinyal ile arzda azaltmaya gitti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler