Ons altın son 2 yılın dibini gördü! Piyasada gözler ECB kararında

Altın fiyatları geçtiğimiz gün 1.700 doların altına düştü. Altın, ABD hazine getirilerinin baskısıyla beraber son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Piyasada tüm dikkatler ECB’nin faiz kararındayken, dolar endeksi yükselmeye devam ediyor. Peki ons altın bu gelişmelerden nasıl etkilenecek?

Ons altın son 2 yılın dibini gördü! Piyasada gözler ECB kararında

Altın fiyatlarında dalgalanma sürüyor. FED'in 20-21 Eylül tarihindeki toplantısı öncesi agresif faiz artış beklentileri devam ederken, 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi kuvvetlendi. Bunun yanında ABD tarafında açıklanan ISM Hizmet Endeksi ABD ekonomisine dair durgunluğun devam ettiğine işaret ediyor. Öte yandan FED'in Bej kitabında büyümenin güç kaybetmesine dikkat çekildi. Son gelişmelerden etkilenen ons altın, yatırımcısını üzmeye devam ediyor.

Ons altın son 2 yılın dibini gördü! Piyasada gözler ECB kararında - Resim : 1

Ons altın son 2 yılın en düşük seviyesinde

Geçtiğimiz işlem gününde ons altın sabah saatlerinde 1.690 dolar seviyesine kadar gerileme gösterdi. Böylelikle son 2 yılın en düşük seviyesine düştü. Gram altın ise aynı zaman diliminde 990 TL seviyelerine kadar gerileme göstermesi kısa sürdü ve ardından 1.000 TL üzerine çıktı.

Ons altın son 2 yılın dibini gördü! Piyasada gözler ECB kararında - Resim : 2

Altın üzerinde dolar baskısı arttı

FED'in faiz kararı öncesinde yaşanan gelişmelere bağlı dolar endeksi rekor kırmaya doyamazken, altın üzerinde baskılar devam ediyor. Dolar endeksi 110 seviyesinin üzerine çıkarak 20 yılın zirvelerini tazelerken, gösterge 10 yıllık ABD Hazine getirisi yüzde 3,3 seviyesinin üzerine çıkarak haziran ayından bu zaman kadar en yüksek seviyelerine geldi. Bu da altın üzerinde baskıyı daha fazla artırmış oldu.

Ons altın son 2 yılın dibini gördü! Piyasada gözler ECB kararında - Resim : 3

Altın fiyatlarında Hindistan etkisi

Dünyanın en büyük ikinci külçe tüketicisi olan Hindistan'da altın ihracatı geriledi. Bununla beraber ülkede yerel fiyatların dalgalanması ve ülke para biriminin değer kaybetmesi karşısında altın talepleri azaldı. Hindistan'da altın ithalatı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yarı yarıya düştüğü kaydedildi. Bu gelişmelerle beraber altın fiyatlarına olumsuz şekilde yansıdı.

Ons altın son 2 yılın dibini gördü! Piyasada gözler ECB kararında - Resim : 4

Tüm dikkatler ECB kararında

Piyasaların gündeminde bugün saat 15.15'te açıklanacak olan ECB faiz artırım kararı bulunuyor. ECB geçtiğimiz ay 50 baz puanlık faiz artışı ile son 11 yılın en yüksek faiz artırma hamlesini gerçekleştirdi. Beklenti bankanın 75 baz puan faiz artışı olması yönünde ilerliyor.

Bununla beraber FED Başkanı Powell, Cato Enstitüsü 40. Yıllık Para Konferansı'nda "40 Yıl Sonra Para Politikasının Durumu" kapsamında konuşma yapacak. Bu durum doları yakından ilgilendirirken altın fiyatlarında dalgalanma yaratacağı kesin.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 75466.15
Satış 75485.2
Değişim -98.46%
Son Değer 75475.67
En yüksek 75938.41
En düşük 75170.44
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler