Gram altın fiyatı yükselecek mi? 2 Eylül 2022 Altın fiyatları

Global arenada ekonomik sorunların giderek daha şiddetli olmasıyla birlikte enflasyon karşısında ezilmemek için birçok yatırımcı bütçesine göre gram altın alıyor. Bu alımların altından en çok merak edilen ise gram altın fiyatı yükselecek mi? Olmaya devam ediyor. Gram altın 2023'de kaç TL olacak?

Gram altın fiyatı yükselecek mi? 2 Eylül 2022 Altın fiyatları

Global arenada ekonomik sorunların giderek daha şiddetli olmasıyla birlikte enflasyon karşısında ezilmemek için birçok yatırımcı bütçesine göre gram altın alıyor. Bu alımların altından en çok merak edilen ise gram altın fiyatı yükselecek mi? Olmaya devam ediyor. Altının gram fiyatı, haftanın son işlem gününe değer kazanarak başlamasının ardından 997 lira seviyesinde işlem görüyor.

Yaşanan koronavirüs salgını ile birlikte bu kapsamda yeniden kullanıma alınan karantina tedbirleri ve küresel çapta açıklanan zayıf imalat sanayi verileri sonrası artan enflasyon-resesyon ihtimali ve FED'in faiz kararları sonrasında; dolar endeksi 110 sınırına kadar çıkarak Haziran 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Bu bölgede kalıcılığı henüz yakalayamamış olsa bile artık bu ihtimallerin gerçek ve çok yakın olduğunu gözlemlemek mümkün.

Neredeyse tüm dünyadan yatırımcı, sade vatandaş ve enflasyona yenilmek istemeyen herkes dolara olan talebi artırdı. Bu da aldın fiyatlarını doğrudan etkilemeye ve altının ons fiyatını dün 1.689 doların altına inerek 6 haftanın en düşük seviyesini görürken, bu paralelde altının gram fiyatı da günü yüzde 0,7 azalışla 993,5 liradan tamamladı. Fakat Türkiye gibi ülkelerde şu gibi durumlar yaşanabiliyor. Örneğin; Türkiye'de o gün dolar yüzde 1 değer kazanmışken ABD'de ons altın fiyatı yüzde 0.5 değer kaybederse dolar vesilesi ile belirlenen gram altın fiyatı globalde düşüş gösterse bile yurt içinde değer kazanabilir. 

Gram altın ne kadar?

Gram altın fiyatı, en güncel verilere göre güne ise yükselişle başlamasının ardından saat 11:00, 997 liradan işleme devam ediyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.640 lira, Cumhuriyet altını da 6.700 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı da şu dakikalarda önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,2 üzerinde 1.702 dolardan işleme konu olmaya devam ediyor.

Ekonomi ve kripto para alanında birçok yazısı bulunan Cem Arslan, enflasyon ve resesyon endişelerinin  giderek artış gösterdiğini; gerekçe olarak ise zaten yavaşlamış olan ekonomik faaliyetlerin ofansif faiz artışları ile birlikte daha da yavaşlatabileceğinin ihtimalinin giderek artış gösterdiğini bunun da resesyon ihtimalini güçlendirdiğini dile getirdi. Ayrıca küresel çapta dolar talebinin arttığını belirten Cem Arslan, bu doğrultuda altın fiyatlarındaki baskının da sürdüğünü söyledi.

Tüm dünyada enflasyon etkilerinden arınmak için hem ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hem de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Eylül toplantılarında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği konuşuyor. Faiz artarsa ne olur? Sorusu birçok yatırımcı ve analist tarafından sorulmaya devam ediyor. Bu piyasa içerisinde faiz artışı üretimde yavaşlamaya sürükleyecektir. Üretimdeki yavaşlatma tedarik zincirini kırılganlaştırmaya devam edecek bu da resesyon ve enflasyon ihtimalini yeniden tetikleyecektir. Kısaca enflasyondan kaçmaya çalışırken daha büyük bir resesyonu tetiklenmesi durumunda tabiri caiz ise kaş yaparken göz çıkartılmış olacak.

Piyasa beklentileri, tarım dışı istihdam artışının yavaşlayacağına, ancak işsizlik oranının yüzde 3,5'de sabit kalarak karışık sinyal vereceğine işaret ediyor.

Cem Arslan/Birborsa

Alış 2487.069
Satış 2487.414
Değişim 2.928%
Son Değer 2487.414
En yüksek 2501.092
En düşük 2483.826
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar