Türkiye'de 6 kişide Omicron varyantı tespit edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca az önce yaptığı açıklamada Omicron varyantının Türkiye'de 6 kişide tespit edildiğini söyledi. Bu vakaların 5 tanesi İzmir ve bir tanesi İstanbul'da.

Türkiye'de 6 kişide Omicron varyantı tespit edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca az önce yaptığı açıklamada Omicron varyantının Türkiye'de 6 kişide tespit edildiğini söyledi. Bu vakaların 5 tanesi İzmir ve bir tanesi İstanbul'da. Son dakika gelişmesi olarak yansıyan haberin ayrıntıları gelmeye devam ediyor.

 

Omicron Varyantı Nedir?

Omicron varyantı, daha önce tespit edilen bir tür koronavirüstür. İlk olarak Güney Afrika'da olduğu tespit edilen Omicron Varyantı, dünyanın pek çok bölgesine yayılım gösterdi. Omicron varyantının, diğer varyantlar veya koronavirüsünden farkı, daha bulaşıcı olduğu iddiasıydı. 

Omicron varyantı, Güney Afrika'dan yayılmaya başlanan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilmiş bir koronavirüs mutasyonudur. Hücreler sürekli olarak bölünüp yenilenirler ve bu hücre bölünmesi esnasında sıklıkla yeni mutasyonlar gelişir. Omicron varyantı da Delta varyantı gibi koronavirüs hastalığının bir tür alt çeşididir. Varyant, çok sayıda mutasyon barındırmaktadır ve bu nedenle süper varyant olarak isimlendirilmektedir. Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı '' Koronavirüsün bu yeni varyantı şuan bizde yok''.

Omicron Varyantı Belirtileri

Omicron varyantının belirtileri koronavirüsü belirtilerine benzer fakat tek bir fark var, Omicron varyantında tat ve koku alma duyuları kaybolmuyor.  Bu nedenle kişiler, öksürük, kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler yaşıyor. 

Yaygın Belirtiler

1- Kas ağrısı

2- Öksürük

3- Yorgunluk, Kırgınlık

Uzmanlar, koronavirüsü aşılarının Omicron varyantında da koruma sağladığını söylüyor.

Türkiye'de 6 kişide Omicron varyantı tespit edildi - Resim : 1

Omicron Varyantı Nerede Çıktı?

Omicron varyantı, ilk defa Güney Afrika'da tespit edilmiş ve 20 ülkeye yayılım göstermişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına göre İzmir'de beş kişi ve İstanbul'da da 1 kişi de Omicron varyantı var. 

Omicron Varyantı Tehlikeli mi?

Omicron varyantının, diğer koronavirüsü türlerinden daha ölümcül veya tehlikeli olup olmadığı herkesin merak konusu. Uzmanlar, omicron varyantının diğer koronavirüsü türlerinden daha bulaşıcı ve daha ağır olduğunu söylese de, bunları kanıtlamak için elimizde yeterli veri yok. Tek bildiğimiz şey, diğer koronavirüsü türlerinde olan koku ve tat kaybının, Omicron varyantında olmayışıdır. 

 

Omicron Varyantı Nasıl Bulaşır?

Omicron varyantı, hava ve sıvı yoluyla bulaşabilir. Hasta kişinin yakınında bulunanlar, hasta kişinin suyunu içenlere Omicron varyantı bulaşabilir. Bulaşı oranının yüksek olduğu iddiaa edildiği için dikkatli olmakta büyük yarar var. 

Yorumlar