OECD'nin küresel asgari vergi taslağı yayınlandı

OECD dünyanın en büyük şirketlerinin kârları üzerinden minimum yüzde 15 vergi alınmasını öngören küresel asgari vergi taslağının maddelerini yayınladı.

OECD'nin küresel asgari vergi taslağı yayınlandı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) dünyanın en büyük şirketlerinin kârları üzerinden minimum yüzde 15 vergi alınmasını öngören taslağın maddelerinin yayınlanmasıyla küresel asgari vergi de gerçekleşmeye bir adım daha yaklaştı. 

OECD, 140 kadar ülkenin ekim ayında vergilendirmeyi kapsamlı biçimde yeniden değerlendirmeyi kabul etmesinin ardından hazırladığı maddeleri yayınladı. Anlaşmanın iki sacayağından ilki, çok uluslu şirketlerin vergilendirilen kârlarını faaliyet gösterdikleri yerlere göre tekrar tahsis etmeyi öngörürken, ikincisi ise asgari vergi getirilmesini de içeriyor. 

OECD'nin küresel asgari vergi taslağı yayınlandı

OECD'nin üst düzey yetkilisi Pascal Saint-Armans, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ''Bugün yayınlanan taslağın modelleri, iki ayaklı bir çözümün geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır ve ekim ayında yapılan siyasi anlaşmanın temelleri uygulanabilir kurallar bütününe dönüştürür.'' ifadelerine yer verdi. 

Siyasi liderler, ekim ayı paketini vergi kaçakçılığını azaltacak ve hükümetler arasında son yıllarda kamu maliyesine zarar veren en düşük oranları sunma yarışını bitirecek bir 'devrim' olarak nitelediler. OECD, asgari vergi ayağının dünyadaki ülkeler için yılda yaklaşık 150 milyar dolar ek gelir elde edebileceğini kaydetti.

Maddeler, başka bir ülkenin yetki alanındaki çok uluslu bir şirketin kârları yüzde 15'ten daha az vergilendirildiğinde ilgili hükümetlerin tamamlayıcı bir ek vergi uygulayarak açığı kapatmasını öngörüyor. Bu vergilendirme sadece global geliri 750 milyon euro üzerinde olan şirketlere uygulanacak. 

OECD tarafından Pazartesi günü yayınlanan belgeler, firmaların maddi varlıklara ve bordro maliyetlerine dayalı olarak asgari vergiye maruz kalmalarını azaltmalarına imkan tanıyan 'oyma' konusuyla ilgili daha fazla rehberlik sağlıyor. Yeni kuralların devreye girmesiyle bu gibi muafiyetler 10 yıl içerisinde kademeli olarak azaltılacak. 

Küresel asgari vergi; devlet kurumları, uluslararası ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ya da emeklilik, yatırım ve gayrimenkul fonları için geçerli değil.

Asgari verginin yanında ayrıca OECD, dünya genelindeki hükümetlere neredeyse yarısı ABD menşeli olan en büyük 100 çok uluslu şirketi vergilendirme hakkı verecek olan birinci ayağın nasıl uygulanabileceği üzerinde çalışmaya devam ediyor. Anlaşmanın bu kısmı ABD Kongresinde engellerle karşılaşacak olsa bile OECD hâlâ 2023 yılında her iki sütunun da uygulanmasını amaçlıyor. 

Etiketler