DeFi sistemi çöküyor mu?

Merkezi olmayan finans ekosistemi 12 Haziran 2021 sabahına uyandığımız bugüne nasıl başladı? DeFi'lerde son durum ne?

DeFi sistemi çöküyor mu?

DeFi ekosistemine ait günlük verileri şimdi sizlerle...

12 Haziran 2021 Cumartesi günü TSİ 13:15 itibarıyla DeFi ekosistemine ait verileri, merkeziyetsiz finans ekosistemindeki toplam saklanmış varlık miktarını 56,56 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

DeFi sistemi çöküyor mu? - Resim : 1

CoinGecko verilerine göre ise, DeFi protokol varlıklarının toplam piyasa değeri ise 72,33 milyar dolar olduğu bildiriliyor.

Merkeziyetsiz finans protokollerinin son bir ay içindeki toplam piyasa değeri yaklaşık olarak yarıya indiğini grafiklerde görmek mümkün. CoinGecko verilerine göre ise 12 Mayıs tarihinde 143,68 milyar dolar ile en tepe noktasını gören DeFi piyasa değeri, 12 Haziran itibarıyla 72,33 milyar dolara gerilemiş durumda.

DeFi sistemi çöküyor mu? - Resim : 2

24 Saatin en çok para kazandıran DeFi protokolleri

        Token Adı          Fiyat           24s          7g   Piyasa Değeri
  WaultSwap              (WEX)       0,059 dolar         % 4.2         % 25    124.141.304$
  Keep Network          (KEEP)      0,391 dolar         %2,8          %18,4    172.908.712$

DeFi Finans Nedir?

Finans (Finance)  ve Merkezi olmayan (Decentralized) kelimelerinin kısaltmalarının kullanımıyle meydana gelen DeFi sistemi, herhangi bir otoriteye veya merkeze ihtiyaç duymayan finansal yapılara denir. Temel düzeyde blockchain ağlarının üzerine inşa edilmiş olan DeFi, son dönemin en popüler işi olan dijital para altyapılarının oluşturulması için en önemli gelişmeler arasında sıralanır.

DeFi sistemlerinde, merkezi olmayan finans çalışma sistemi sunmakla birlikte yatırımcılara güven sağlamak da amaçlanır. Çünkü merkezinde kimsenin bulunmaması, kötüye kullanımların önüne geçilmesi anlamına geliyor.

"Bu şartın sağlanması durumunda, şu işlem gerçekleşir" mantıklı ve otomatik biçimde hizmet veren akıllı sözleşmeler, konsensüs protokolleri ve merkeze sahip olmayan uygulamalar (Decentralized Application - DApp), merkeziyetsiz finans yapılarının önemli parçaları arasındadır.

Etiketler