Metaverse’de bir gün geçirmek.

Metaverse dünyasında bir gün geçirmek ister miydiniz? Eğer Metaverse'de bir gün geçirdiğinizde neler olacağını merak ediyorsanız; bu yazı tam size göre!

Metaverse’de bir gün geçirmek.

Son zamanlarda sıklıkla konuşulan ve birçok kişinin deneyimlemek istediği şeylerden birisi de Metaverse dünyası. İnsanların ve şirketlerin, son dönemde bu dijital dünyaya milyar dolarlar saçtığı söyleniyor. Öyle ki NFT sanat pazarının tüm kalbi bile bu dijital dünya içerisinde atmaya başladı. Peki Metaverse bizlere neler sunabilir? Metaverse’nin renkli dünyasına girdiğimiz zaman neler yapabiliriz ya da nelerle karşılaşırız? Metaverse’nin renkli dünyasını keşfetmek istiyorsanız bu yazı tam size göre!

Metaverse nedir?


Metaverse, bütün sanal dünyaların, artırılmış bir gerçeklik ve internet alanın bütün toplamı da dahil olmak üzere, tüm imkanlar doğrultusunda geliştirilmiş fiziksel bir gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı olan sanal alanın yakınsaması ile oluşturulmuş kolektif bir sanal paylaşım alanı olarak tanımlanmaktadır.

Kripto para birimleri bulunuyor.


Metaverse’nin en popüler evrenleri şu anda Decentraland ve Sandbox olarak biliniyor. Türkiye’den örnek olarak verdiğimiz Ovr’nin de gelecek dönemlerde önemli evrenler arasında yer olacağı dile getiriliyor. Bu evrenlerden herhangi birinden arsa satın almak için bir kripto para cüzdanınızın bulunması gerekiyor. Yani Ethereum, Bitcoin gibi para birimlerini içeren bir dijital cüzdan oluşturmak, Metaverse’nin sanal dünyasında şart. Ardından mevcut olan kripto para, bulunduğunuz platformun kripto birimine çevriliyor. Böylelikle satın alma işleminiz gerçekleştiriliyor.

Örnek verecek olursak; Sandbox evreninde satın alınılacak bir arsa için yalnızda ‘SAND’ isimli token ile alışveriş yapabiliyorsunuz. Bu doğrultuda, mevcut olan kripto paranın (Ethereum, Bitcoin vs.) SAND’e çevrilmesi şart.

Metaverse’de arsa satın alınabiliyor.


Metaverse, içerisinde sanal insanların, işyerlerinin, evlerin, arsaların ve benzeri olduğu dijital bir dünya olarak biliniyor. Bu nedenle Meta evrende tıpkı gerçek hayatımızda olduğu gibi arsa ya da arsalar satın alabilir, arsaya inşaat yapabilir ya da boş şekilde bırakabilirsiniz.

Mağaza açılarak satış yapılabiliyor.

Farklı bir örnek daha vermemiz gerekirse perakende zinciri olan Walmart’ta bu sanal dünya içerisinde. Söz konusu olan marketin Metaverse dünyasında oluşturmuş olduğu mağazaya giriş yaparak, alışveriş yapabiliyorsunuz. Yapmış olduğunuz alışverişe şirketin dijital müşteri temsilcileri sizlere yardım ediyor. Almış olduğunuz ürünler fiziki olarak evinize kadar teslim ediliyor. Bu sanal dünya içerisinde yaptığınız ödemeler ise dijital cüzdan aracılığı ile kolaylıkla yapılabiliyor.

Evden çalışma imkanları bulunuyor.


Metaverse’nin renkli sanal dünyasında; sanal gerçekçilik platformları doğrultusunda tasarlanmış olan çalışma ortamları üzerinde  tasarım ve çizim gibi işleri kendi avatarlarınız ile yapabiliyorsunuz. Dijital ofisinize girerek, tasarımlarınızı burada yapabiliyorsunuz. Sizler temsil eden avatarlarınız ile işlerinizi kolaylıkla yapabiliyorsunuz.

Sanal bodyguardlar bulunuyor.


Metaverse’nin renkli dünyasında herkese açık grupları bulunuyor. Bunun deneyimlemek için örneğin; Microsoft’a ait AltspaceVR’ye katılım sağlayabilirsiniz. Bu platform içerisinde; sanal komedi gösterileri, genel sohbet odaları konserler gibi birçok sanal etkinlikler bulunuyor. Toplantı ortamı içerisinde bazı yerleşik gizlilik ve güvenlik araçları da bulunuyor. Örneğin görmek istemediğiniz ya da  karşılaşmak / konuşmak istemediğiniz birini kolaylıkla engelleyebiliyorsunuz. Uygulama içerisinde bazı alanlarda dolaşıp, denetleme sağlayan ve tüm kullanıcıların 7 / 24 saat ulaşabileceği moderatörler bulunuyor. Yine örnek verecek olursak; komedi kulübünün, kötü niyetli olan kişileri kulüpten dışarı atmak için tutmuş olduğu “fedaileri” bulunuyor.

 

Spor ve oyunlar bulunuyor.


Metaverse ortamında kullanıcıları canlandıracak spor etkinleri ve oyunlar da bulunuyor. Örnek verecek okursak Supernatural’e katılım sağlayabilirsiniz. Supernatural’de manzaralı bir alan bulunuyor. Bu manzaralı alan içerisinde pop müzik eşliğinde önünüze çıkan engeller kaydırarak yumrukluyorsunuz. Tabi ki de bu esnada size destek olan bir eğitmen bulunuyor. Andan bu uygulama maalesef ki ücretsiz değil. Bu uygulamayı yapmak için aylık olarak 19, yıllık olarak ise 180 dolar ödeme yapmanız gerekli.

Bahsettiğimiz Supernatural’in son zamanda bir Meta tarafından satın alınacağı söz konusu.. Meta, “Beat Saber” isimli popüler bir oyunu yapan ve tasarlayan şirketi de satın almış.

Guided Meditation isimli bir diğer uygulama da meditasyon seçeneklerini kullanıcılara sunuyor. Bu uygulama için istediğiniz mekanı seçebilirsiniz. Örneğin mekan olarak British Colombia’da bulunan Azure Gölü’nü tercih edebilirsiniz. Bir kullanıcı bu mekanda ki deneyimini şu şekilde aktardı: “24 saat boyunca hayatta kalmaya çalıştığım sanal gerçekliği, gerçek dünyadan bir kaçış olarak adlandırabilirim. Lakin, bu hologramları doğal bir karakter ya da karakterler gibi görebilmemiz için AR gözlüklerin kesinlikle ortalama  5 ile 10 yıllık bir donanım evrimine ihtiyaçları var."

Bu renkli dünyada bir diğer oyun olan Beat Saber’de ise; avatarınız elinde bulunan neonlarla karşıdan avatarınıza doğru gelen blokları müziğin olası ritmine göre keserken, siz de epey bir kalori yakıyorsunuz. Öyle ki hem oyun oynuyor hem spor yapıyorsunuz diyebiliriz.

Sanal etkileşim eldiveni geliyor.


Facebook platformunun da sahibi olan Meta, son dönemde sanal dokunmayı mümkün kılacak, sanal bir etkileşime izin veren  eldivenler üzerinde çalışmalara yoğunlaşmış durumda. Şirket, 7 yılı aşkımdan bu sanal eldivenler üzerinde çalıştığını dile getiriyor. Lakin daha kat edilmesi ve geliştirilmesi gereken bir süreçte olduklarını da konuşmalarına ekliyor. Eldiven, VR ya da AR gözlük ile uyumlu bir şekilde kullanılabilecek. Meta tarafından yayınlanmış olan bir blog sayfasında, bir video içersinde birbirine uzakta olan iki kullanıcının, eldivenler sayesinde sanal başparmak güreşi maçı yaptıkları ve tokalaştıkları gösteriliyor.

Alış 66027.99
Satış 66028
Değişim 0%
Son Değer 66027.99
En yüksek 67130
En düşük 65931.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler