Metaverse dünyasından kim, nasıl para kazanıyor?

Metaverse hala geliştirme aşamasında olmasına rağmen, büyük teknoloji şirketleri ve kripto platformları dijital ekonomide pazar payı için zaten rekabet ediyor. Peki bu piyasada kim, nasıl para kazanıyor?

Metaverse dünyasından kim, nasıl para kazanıyor?

19. yüzyılda altına hücum sırasında, binlerce servet avcısı Amerika'nın Batı Kıyısı'na akın etti, şehirlere dönüşen ve nihayetinde San Francisco gibi metropollere dönüşen köyler inşa etti ve El Dorado'yu aramak için hayalet kasabaları geride bıraktı. Bazıları bugün hala bozulmamış olan patlama kasabaları, refah arzusu, yükseliş ve düşüş, daha iyi bir yaşam beklentisi ve bir hayalet avlamış olmanın acı gerçeğini anlatıyor. Çoğu El Dorados'un serap olduğu ortaya çıktı.

200 yıl sonra, yeni El Dorado arayışı başladı: fiziksel ve dijital arasındaki sınırların, artırılmış ve sanal gerçeklik süreçleri (AR/VR) tarafından bulanıklaştırıldığı sanal alan Metaverse, yeni ekonomiler ve ağlar ortaya çıkıyor ve genişliyor Sosyal hayatın parçalarını yeniden konumlandırın  büyük teknolojiler kazmalarını dövüyor.

İlk Metaverse projesi kim? 

Microsoft, Activision Blizzard'ın devralınmasıyla geleceğin dünyasına 69 milyar ABD dolarına mal olmasına izin verirken, Facebook her şeyi birbirine bağlayan sanallık için bilgi işlem gücünü idare etmesi beklenen bir süper bilgisayar geliştiriyor ve artık Facebook değil, Meta olarak adlandırılıyor. Oyun geliştiricisi Epic Games, Harmonix'i devralarak Metaverse'e giriyor ve çip üreticisi Nvidia, Omniverse platformuyla sanal ekonomiye çoktan adım attı.

Şirketlerin sanal gerçeklikte platform tekellerini çok geç kurmaktansa çok erken kurmalarının neden daha iyi olduğu, kâr beklentilerine bakılarak açıklanabilir. “küresel Metaverse gelir potansiyeli” 2024 gibi erken bir tarihte 800 milyar dolara ulaşacak. Analiz şirketi Market Research Future, pazarın 2030 yılına kadar yüzde 41 büyüyeceğini doğruluyor. En büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale, bir raporda "Metaverse'i hayata geçirme pazar fırsatının yıllık satışlarda 1 trilyon dolardan fazla üretebileceği" sonucuna varıyor. Herkes hemfikir: Metaverse büyüyor ve teknoloji şirketleri bundan mümkün olan en büyük payı istiyor.

VR sosyal olarak kabul edilebilir hale geliyor

Metaverse çabası, büyüyen bir topluluk olarak kendisine kripto ve teknoloji dünyasında yer buluyor. Bitkom dijital derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hala yeni AR ve VR teknolojilerini kullanma isteği hızla artıyor. Ankete göre, 16 yaşın üzerindeki tüm Avrupa vatandaşlarının yüzde 16'sı zaten AR deneyimine sahip ve üçte birinden fazlası teknolojiyi gelecekte kullanmak istiyor.

Almanlar sanal gerçekliğe daha da açık görünüyor. Yüzde 17'si halihazırda VR gözlüğü kullanıyor, yüzde 41'i ise “kullanmakla ilgileniyor”. Her iki teknolojinin de ana uygulama alanı oyundur, ancak teknolojiler eğitimde ve konser ve sergi ziyareti gibi sosyal etkinliklerde de giderek daha fazla kullanılmaktadır.

Akıllı telefonların sonu geliyor!

AR, VR ve MR hala egzotik olabilir, entegrasyon ve uygulama şimdiye kadar mümkün olanın bir demo versiyonundan daha fazlası olabilir, ancak günlük yaşamdaki varlığı artıyor ve son yılların diğer hype teknolojisi yavaş yavaş ortadan kalkıyor mu?. Bir başka Bitkom raporu , "On yıl içinde dijital hayatımızın merkezi artık akıllı telefon değil, belki sıradan gözlüklere benzeyen ancak sanal ve artırılmış gerçeklik ayarlarına sahip cihazlar olacak" diyor.

Dijital ilişkilendirmeye göre, gözlükle bakıldığında “gerçeklik ve bilgisayar tarafından oluşturulan yanılsama birbirlerinden ayırt edilemeyecek kadar birbirine karışacak.”

 Teknoloji gerçek bilimkurgu literatürünü yakalamaya kararlı gözüküyor! “Göz hareketiyle veya beyin dalgalarıyla her şeyi gerçekleştireceğiz ve mekansal olarak ayrılmış olsa da dokunma teknolojisiyle birbirimize dokunabilir ve hissedebiliriz”.

Kapitalizm yerine kripto ekonomi!

Kitlesel metaverse veya öksüz VR patlamaları: Nihayetinde, 3B dünyaların başarısına karar veren kullanıcılardır. Varlık yöneticisi CoinShares bir raporda talep artarken, "kitlelerin katılımı ancak şirketlere güvenilirse ve tüketici davranışlarında bir değişiklik teşvik edilirse mümkün olabilir" diye tahmin ediyor.

Burası, kripto ekonomisinin, büyük teknoloji veri ahtapotlarının platform kapitalizmine merkezi olmayan bir karşı ağırlık olarak gücünü gösterdiği yerdir. Decentraland, Axie Infinity veya The Sandbox: Blok zinciri teknolojisinin arkasında, kitlelere uygun ilk VR dünyaları, tekelcilere topluluk tarafından kontrol edilen hangi alternatiflerin açıldığını gösteriyor. Onlarda, her şeyden önce yararlanan kullanıcılar, gerçek faydalarla birlikte, kazan-kazan ilkesine göre büyüyen bir ekonomik simülasyonun aktif bir parçası olan kullanıcılardır.

Filipinler'de, Pokémon-kriptoyla buluşan oyun Axie Infinity şimdiden bir gelir kaynağı haline geldi. Pandemi nedeniyle işini kaybeden birçok kişi, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için blockchain oyunundan elde edilen geliri kullanıyor. Aralık ayındaki tayfun felaketinden önce, tüm Axie Infinity oyuncularının yaklaşık yüzde 40'ı, ada ulusunun özellikle Axie kazançlarından alınan bir vergi ile kazanmasına yardımcı olduğu Filipinler'den geliyordu.

Hedef Z kuşağı ve zihinleri!

Sektör, para basma makinesi Z kuşağının dijital göçebeleri ve sanal alanları canlandıran içerik yaratıcıları tarafından da yönlendiriliyor. İçerikten para kazanma platformu Fanbase'in CEO'su ve kurucu ortağı Fabian Heuschele, “Metaverse'e geçiş, öncelikle kişisel avatarların ve sanal dünyaların gelişim hızı ve sundukları tarafından belirlenecek” diyor. Her ne kadar platformlar her şeyden önce fayda sağlasa da, "yaratıcının markalara ve kampanyalara bağımlılığından reklam ortaklarına bağımlı olmadan ücretsiz tasarıma geçiş uzun süredir başlatılıyor."

Satın alım destekli müzik platformu Loudly'nin CEO'su Rory Kenny, verdiği bir röportajda “Metaverse'e giden en güçlü köprülerden biri, topluluklarının bulunduğu kendi sanal alanlarını yaratan, yaratıcıya doğrudan bağlanabilen ve erişebilen yaratıcılardır" dedi. Bir mıknatıs işlevi vardır, ağlar kurarlar ve takipçilerini platformlara bağlarlar. "İçerik oluşturucuların izleyici davranışı ve sanal konum üzerinde büyük bir ilgisi, zamanın ruhu ve etkisi var. Bu nedenle içerik oluşturucular Metaverse platformlarına geçmeye başladığında, izleyicilerinin takip etme olasılığı yüksek."

Meta veri deposunda bir bağlantı olarak NFT'ler

Yaşanan gelişmeleri kademeli bir süreç olarak gören Kenny, "Bugünün sosyal medyasından Metaverse'e geçiş, birçok içerik oluşturucu için zorlu olacak." dedi. 

Sosyal medyanın iş modelleri, meta veri tabanından kolayca kaydırılamaz. "Metaverse'de başarılı olan içerik oluşturucular, muhtemelen Metaverse'e özgü ve Youtube, Instagram ve TikTok'ta olup bitenlerle hiçbir ilgisi olmayan yükselen trendleri yakalayacaklar Metaverse tamamen yeni bir arazidir ve yeni bir yaratıcı kategorisi ortaya çıkacaktır." dedi. 

NFT'ler bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Dijital orijinallik sertifikaları, müzikten sanata, koleksiyonlara, avatarlar için dijital eserlere, dijital içeriğin doğrudan ticaretini, dağıtımını ve pazarlamasını mümkün kılar ve halihazırda bir kitle pazarına hizmet eder. CoinShares'e göre, Ethereum, OpenSea ve Rarible'daki en büyük iki NFT pazarı aracılığıyla 80,5 milyon NFT satıldı.

Metaverse herkes için refah fırsatı mı?

Satışların gerçekten adil bir şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını göreceğiz. İki zıt kutuptan birini seçerek, kullanıcılar meta veri deposu tasarımı üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmalılar.

 Kripto ekonomisi, kullanıcıların da katıldığı kendi kendini yöneten ekonomik döngüler için temel sağlar, ancak grafik olarak oldukça beceriksiz uygulamalarla mücadele eder.

Öte yandan kar odaklı şirketler, yeniden dağıtımla ilgilenmez ve büyük ölçüde uygulamaları, medya içeriğini, bunun para kazanmasını ve verilerin platformlarında paylaşılma şeklini belirler. Kitleler için bir metaverse inşa etmek için daha büyük ağ etkilerine ve yatırım fonlarına sahipler.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler