Merkez Bankası’nın toplam rezervleri arttı!

Aylardır düşüş gösteren Merkez Bankası’nın rezervleri son haftada artış gösterdi. Yaklaşık 7.3 milyar dolar artış gösteren Merkez Bankası rezervlerine ilişkin tablo yayınlandı.

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri arttı!

Aylardır düşüş gösteren Merkez Bankası’nın rezervleri son haftada artış gösterdi. Yaklaşık 7.3 milyar dolar artış gösteren Merkez Bankası rezervlerine ilişkin tablo yayınlandı. Faaliyet raporlarını yayınlayan Merkez Bankası, dolar rezervleriyle birlikte altın rezervlerinde de yükseliş olduğu belirtildi.


Merkez Bankası’nın haftalık para istatistikleri yayınlandı. İstatistiklere göre aylarca süren düşüşten sonra rezervlerde ciddi bir artış meydana geldi. 5 Ağustos ile biten haftada toplam rezervler %7 artış gösterdi. 101 milyar dolar seviyelerinde olan Merkez Bankası rezervleri 7.3 milyar dolar arttı. Bir haftalık süreç içerisinde gerçekleşen bu artışla birlikte döviz fiyatlarında da anlık bir hareket gerçekleşti. Haftalarca süren düşüşten sonra yükselen Merkez Bankası rezervleri neye işaret ediyor?

Rezervler bir haftada %10 arttı

Merkez Bankası para istatistiklerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Merkez Bankası rezervlerinin son bir hafta içerisinde 61.1 milyar dolardan 67.8 milyar dolara yükseldiği görüldü. Hızlı bir şekilde yükselişe geçen Merkez Bankası rezervleri birçok analist tarafından yorumlandı. Merkez Bankası’nda yaşanan bu gelişme rezervlerdeki düşüşün durdurduğuna dair işaretleri de gösteriyor.

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri arttı!
Rezervlerin kısa sürede hızlı bir şekilde artmasından sonra bu durumun kalıcı olup olmadığına dair raporlar içim bir sonraki raporun yayınlanması bekleniyor. 11 Ağustos itibariyle biten haftanın istatistikleri 17 Ağustos tarihinde kamuoyu ile paylaşılacak. Gelen verilerde Merkez Bankası döviz rezervlerinin artması halinde yeni bir döneme girilmesi beklentiler arasında yer alacak.

Rezervlerin bir haftalık dönemde hızlı bir şekilde artması piyasalarda kısa süreli fiyatlanmalara neden oldu. Hem brüt hem de net döviz varlıklarının artmasıyla birlikte Dolar karşısında 17,95 olan Türk Lirası kısa süreli olarak 17,83 seviyelerinden işlem gördü. Öte yandan borsaya olumlu yansıyan tablo ile ilgili birçok detay ortaya atıldı.

Merkez Bankası para istatistikleri yayınlandı

Yayınlanan son istatistiklere göre bankalardaki mevduat tutarları da son haftada artış gösterdi. Hem TL karşılıklarının hem de döviz varlıklarının artış gösterdiği haftada birçok verinin de yukarı yönlü revize edildiği görüldü. Altın rezervlerinin 707 milyon artarak 40.1 milyar dolardan 40.9 milyar dolara arttığı belirtildi.


Bankalarda yer alan TL mevduatları bir önceki hafta 3.151 trilyon TL iken son haftada 3.2 trilyon TL’ye yükseldi. Haftalık bazda 48 milyar TL artan TL varlıkları döviz varlıklarının gerisinde kaldı. 212 milyar dolar olan döviz varlıkları son haftada 4.2 milyar dolar artarak 216.8 milyar dolara yükseldi.


Toplam mevduat oranlarının piyasa içerisindeki durumları da belli oldu. Bankalarda yer alan yerleşik mevduatların %45,14’ü Türk Lirası iken %54,86’ı yabancı para mevduatı oldu. Yabancı para girişinin devam ettiği bankalarda TL’deki değer kaybının etkileri hissediliyor.

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler