Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme!

Merkez Bankası'nın beklenmedik şekilde faiz indirim kararından sonra kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenlemelere gitti.

Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme!

Geçtiğimiz günlerde beklenmedik şekilde faiz indirimine giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni bir düzenleme ile gündemde. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelerde, bankalar verecekleri  ticari kredilerle faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacağı belirtildi. 

Faiz oranını yüzde 22,85 seviyesini aşan krediler için yüzde 20 menkul kıymet tesis edilirken, yüzde 29,38 seviyesini aşan krediler için ise tutarın yüzde 90 seviyesi kadar menkul kıymet tesis edilecek.

Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme! - Resim : 1

Kredi faiz oranları ve politika faiz oranları uyumlu olacak

TCMB faiz oranını düşürmesinin ardından kredi büyümesine ve ticari kredilerde kullanılan faiz oranlarına yaptığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla birlikte kredi büyüme hızına kısıtlama getirilirken, kredi faiz oranının politika faizi ile uyumlu hale getirmek Merkez Bankası'nın hedeflerinin arasında yer aldığı vurgulandı.

Bununla beraber bankalar kredi faizlerinde Merkez Bankası tarafından belirlenen ve yüzde 16,32 seviyesinde olan yıllık bileşik referans oranının 1,4 katın olarak uyguladıkları krediler için ise yüzde 20 menkul kıymet tesisi yapmak zorunda kalacaktır. Öte yandan kredi faizi referans oranının 1,8 katı ve üzerine çıkarsa, tesis oranı da yüzde 90 olacak şekilde gerçekleştirilecek.

Kat sayıların baz alındığı değerlendirmelere göre söz konusu faiz oranları sırasıyla yüzde 22,85 ve yüzde 29,38 seviyesini göstermekte.

kredi

Kredi faizine kısıtlama geldi

Merkez Bankası'nın yaptığı düzenlemeye göre, yüzde 29,38 oranının üzerinde ticari kredi faizi resmen uygulanabilir olmaktan çıkmış durumda. Düzenlemelere ek olarak kredi büyüme hızını kontrol altına almayı ve yükselen oranlara karşı finansal sistemin dayanıklılığını artırmak için yeni kararlar alındı. Buna göre, zorunlu karşılığa tabi kredilerde yüzde 20 olarak uygulanan zorunlu karşılık tesisi, yüzde 30 menkul kıymet tesisi ile değiştirilmiş durumda.

Bununla birlikte 29 Temmuz'dan yıl sonuna kadar, kredi büyümesi yüzde 10 seviyesini aşan bankalar için, aşan oran kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca tesis edilme zorunluluğu getirildi.

döviz

Döviz alımını engelleyecek olan düzenleme

Bahsedilen bu düzenleme kapsamında olmayan kredi türleri ise harcama karşılığı kullandırabilecek ve kredi harcama karşılığı kullandırılmazsa bu kredi türleri de menkul kıymet tesise tabi tutulacak. Bununla beraber farklı kredi türleri ile alınan kredilerin, döviz alımında engel olması için çalışmalar devam ediyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler