Merkez Bankası şok faiz artırımına mı gidiyor?

Merkez Bankası aylardır faiz indirimleri ile birlikte ardı ardına faiz indirimlerine devam ederken döviz kurlarında yaşanan büyük çıkışlar yabancı aracı kurumlar tarafından faiz indirimi beklentisini bitirip şok faiz artırımı yapılabileceği fikrini dile getirmelerine neden oluyor.

Merkez Bankası şok faiz artırımına mı gidiyor?

Dünyanın önde gelen yatırım bankaları 2022 yılına girişle birlikte Merkez Bankası para politikasında şuan ki stratejisinin tam tersi bir yol izleyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Ünlü yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB'nin 2022 senesinin ikinci çeyreğinde politika faizini yüzde 20 seviyesine çıkarmasını beklediğini bildirdi.

Goldman Sachs ekonomisti Murat Unur yapmış olduğu değerlendirmede, "Faizin yüzde 20'ye yükseltilmesi enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için yeterli olmayacak, fakat bizim görüşümüze göre bu düzeyde bir faiz oranı finansal istikrarı sürdürmek için yeterli olur" diye konuştu.

TCMB, enflasyonun yüzde 20'ye yaklaşmasına rağmen Eylül ayından bu yana 3 ay içinde politika faizini 400 baz puan düşürerek yüzde 15'e indirdi ve Aralık ayında 100 baz puanlık bir indirime daha gidileceği tüm piyasa analistleri tarafından bekleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ise mevcut stratejiden mutlu olduğunu ve faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini dile getiriyor.

Societe Generale analistler ise 2022 başında para politikasının tersine döneceği ve ilk faiz artırımının geleceğini öngörüyor. Analistler faizin ilk aşamada yüzde 19 seviyesine çekileceğini belirtiyor.

Etiketler