Merkez bankaları arasında faiz artışı yarışı devam ediyor! O merkez bankaları da artırdı

Küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz artışı devam ederken enflasyona karşı Endonezya Merkez Bankası ve Filipinler Merkez Bankası da faiz artışına gitti.

Merkez bankaları arasında faiz artışı yarışı devam ediyor! O merkez bankaları da artırdı

Küresel çapta yüksek enflasyon devam ederken, merkez bankalarının uyguladığı faiz artışı devam ediyor. Bugün gözler İngiltere Merkez Bankasının vereceği faiz kararındayken, yurt içinde TCMB para politika faiz kararını açıklayacak.

Endonezya Merkez Bankası'ndan 50 puanlık faiz artışı

Endonezya Merkez Bankası'ndan 50 puanlık faiz artışı

Endonezya Merkez Bankası(BI) beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi ve yapılan açıklamalarda faiz oranı yüzde 3,75'ten yüzde 4,25'e çıkarıldığı bildirildi. Piyasaların beklentisi ise 25 baz puanlık faiz artışı yönündeydi.

Bunun ardından yapılan açıklamayla beraber Endonezya Merkez Bankası  borç verme faiz oranını yüzde 4,50 seviyesinden yüzde 5,00 seviyesine, mevduat faiz oranını yüzde 3,00 seviyesinden yüzde 3,50 seviyesine yükselttiğini duyurdu.

Endonezya Merkez Bankası(BI), geçtiğimiz ayda politika faizinde 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti. Hedefi ise -1 puanla yüzde 3 seviyesinde. 2022 yıl sonu faiz tahmini ise yüzde 2 ve yüzde 4 aralığında bulunuyor. En son açıklanan verilere göre enflasyon oranı yüzde 4,69 olarak kaydedildi.

Filipinler Merkez Bankası da 50 baz puanlık artışa gitti

Filipinler Merkez Bankası da 50 baz puanlık artışa gitti

Filipinler Merkez Bankası(BSP), yüksek enflasyona karşı faiz oranlarını yükselten bankalar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz ayda 50 baz puanlık faiz artışına giden Filipinler Merkez Bankası(BSP) bu ayda 50 baz puanlık artışa imza attı.

Filipinler Merkez Bankası(BSP) tarafından yapılan açıklama ile, 2022 yılı enflasyon ortalaması yüzde 5,6 seviyesinde beklenirken, 2023 yılında yüzde 4,1 seviyesinde, 2024 yılında ise yüzde 3,0 seviyesinde beklenmekte.

2022 yılı enflasyon ortalaması bir önceki beklentilerde yüzde 5,4 seviyesindeyken, 2023 yılında yüzde 4,0, 2024 yılında ise yüzde 3,2 olarak kaydedilmişti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler