Mahkemelerdeki icra dosyası sayısı 24 milyonu aştı

Son yıllarda artan kur fiyatları ve enflasyon hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Alım gücü düşüşe geçen vatandaşlar bu alanda borçlarını ödemekte zorluk çekiyor. Bu durum ise mahkemelerdeki icra dosyalarının artmasına neden oldu.

Mahkemelerdeki icra dosyası sayısı 24 milyonu aştı

Son bir yıl içerisinde hızlı bir şekilde artan icra dosyalarının çözüme kavuşturulması da uzun sürebiliyor. Alım gücünün erimesiyle birlikte mahkemelerdeki icra dosyalarında ciddi bir artış görüldü. Son yıllardaki en yüksek artışın yaşandığı 2022 yılına ilişkin mali yıl içerisinde 1 milyonun üzerinde yeni dosyanın açıldığı bilgisi bulunuyor.


Yeni icra dosyalarının sayısı bir milyondan fazla arttı

Son bir yıl içerisindeki icra dosya sayılarındaki artış geçen yıllara göre çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşti. Son bir yıl içerisinde eklenen 1 milyon 466 bin yeni icra dosyasıyla birlikte mahkemelerdeki toplam icra dosyası sayısı 24 milyon 53 bine yükseldi. Bu durumun ise en büyük sebeplerinden biri alım gücündeki sert düşüş oldu.


Hem fatura hem de kredi alanında ciddi borçlanmalara giren vatandaşlar ödeme konusunda sorun yaşamasıyla birlikte mahkemelerdeki icra dosyalarıyla karşı karşıya kaldı. Borcunu ödeyemeyen vatandaşların son bir yıl içerisinde mahkemelere iletilen icra dosyalarının sayısı ise yaklaşık 1.5 milyon artış göstererek 24 milyonu aştı.

1 Ocak ve 5 Ağustos dönemini kapsayan 7 aylık süreçte icra ve iflas dairelerine toplamda 5 milyon 379 bin yeni dosya daha eklendi. 2022 yılında 8 milyon olan icra dosyası sayısı aradan geçen 20 yılın ardından 24 milyona yükseldi. 20 yılda 16 milyon artan icra dosyalarının her yıl daha hızlı bir şekilde arttığı görüldü.

icra dosyası

Haciz faaliyetleri her geçen yıl artıyor

Açıklanan verilere göre icra ve iflas alanındaki davaların her geçen sene hızlı bir şekilde yükseldiği görülüyor. Bu durumun aynı zamanda haciz faaliyetlerini de yakından ilgilendirdiği bilinmektedir. İcra ve iflas mahkemelerinde açılan dava sayılarında geçen yıla göre %15 civarında bir artış olduğu görüntülenmektedir.


Borç öderken sıkıntıya düşen vatandaşlar soluğu mahkemelerde almaktadır. İcralık olan vatandaşların hızlı bir şekilde arttığı 2022 yılında sadece 7 aylık dönemde 500 binin üzerinde icra dosyası mahkemelere iletildi. Haciz faaliyetlerine ilişkin yayınlanan raporda son 20 yılın en hızlı artış gösteren senesinin 2022 yılı olduğu görüldü.


Alım gücü hızlı bir şekilde düşüşe geçen vatandaşların icra dosyaları da bir o kadar yükseliyor. Mahkemelerin iş yoğunluğunu da etkileyen icra dosyaları 2022 yılında ciddi bir şekilde artış göstermektedir. İflas başvurularında son yıl içerisinde rekor kırdığı açıklandı. Mahkemelerdeki icra dosyasının yıl sonuna kadar 25 milyon aşmasının kaçınılmaz olduğu tahmin ediliyor.

Etiketler