Maaşa göre kredi dönemi başlıyor!

İhtiyaç kredilerinin limit kısıtlamaları için harekete geçildi. Aylık gelire göre, yurtdaşın çekeceği kredi miktarına limit getirilmesi gündemde. Vadeler ise 36 ay olarak kalacak.

Maaşa göre kredi dönemi başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın bireysel kredilerin sınırlandırılacağına dair açıklamalarının ayrıntıları netleşmeye başladı. Son dönemde artan bireysel krediler için Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği çalışma yapıyor.

Önümüzdeki hafta sonuna kadar çalışma netleşecek. Bireysel kredilere, kredi kartlarındaki gibi gelire göre limit getirilmesi formülü gündemde

Kredi Kartında 4 Kat Sınırı

Kredi kartı kullanıcıları için bankalar yeni limitleri belirliyor. İlk defa kredi kartı sahibi olacakların birinci yıl limiti aylık belgeli gelirlerinin en fazla 2 katı oranında oluyor. Takip eden senelerde ve önceden kredi kartı sahibi olan kişiler aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı limite sahip olabiliyor.

İhtiyaç kredilerinde ise böyle bir durum söz konusu değil.  Ekonomi yönetimi, ihtiyaç kredilerinde de benzer bir formülü uygulamayı planlıyor. Buna göre, ihtiyaç kredileri aylık gelirin belirli bir kat üstünde verilebilecek. Kredilerin geri ödenmesi konusunda büyük zorluk yaşanmasıyla birlikte bu kararların alındığı düşünülüyor.

Pandemi döneminde düşük faizle dağıtılan kredilerin geri ödenmesi konusunda da zorluk çıkmasından kaynaklı bireysel kullanıcıların kredi tutarlarında azaltmaya gidilmesi yönteminin işe yarayıp yaramayacağı ise zaman içinde görülecek.

Maaşa göre kredi dönemi başlıyor! - Resim : 1

Etiketler