Likit fon nedir?

Kenarda biraz birikimim boşta durmasın değer kazansın ama çok uzun süre de beklemek istemiyorum diyor iseniz sizler için eşsiz bir fırsat olan ''likit fonlara'' gelin hep birlikte göz atalım.

Likit fon nedir?

Vadesine 90 günlük süreden daha az kalmış olan yatırım araçlarına likit fonlar denmektedir.

Likit fonlar, değerli madenlerden tutun da hisse senetlerine, devlet tahvili ve bonolardan faiz getirili menkul kıymetlere kadar bir çok yatırım kaleminden oluşmaktadırlar.

Vade süresi olarak 90 günlük ya da daha kısa bir süre içerisinde getiri getirmesi beklenen fonlar olan likit fonlardan genellikle tek haneli oranlarda kazanç getirmesi beklenmektedir.

Günlük olarak alım satım işlemleri yapılabildiği için bu fonlar yüksek oranda bir likidite imkanına sahip olan likit fonlar diğer yatırım araçları ile karşılaştırıldığında çok daha az dalgalanma göstermektedirler. Ayrıca bütün bunların yanı sıra likit fonlar tasarruf mevduatlarından da daha yüksek oranda getiri sağlamaktadırlar.

Likit fon nedir? - Resim : 1

Ancak likit fonlar diğer yatırım fonları ile kıyaslandığında açıkça gözlemlenmektedir ki diğer yatırım araçlarından daha düşük bir getiri oranlarına sahiptirler.

Likit fonlar A tipi ve B tipi likit fonlar olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadırlar:

A tipi likit fonlara bakıldığı zaman hisse senedi ağırlıklı fonlar oldukları gözlemlenir. A tipi likit fonların risk ölçekleri yüksektir bu sebeple de B tipi likit fonlarla kıyaslandığında daha fazla getiri getirmeleriyle öne çıkarlar.

B tipi likit fonlar ise Hazine bonosu, tahvil, döviz ve kıymetli maden ağırlıklı fonlardan oluşmakta olan likit fonlara verilmekte olan isimdir. B tipi likit fonların risk oranı daha düşük olduğundan A tipi likit fonla karşılaştırıldığında getiri oranı daha düşüktür.

Sizde paranızın kısa vadede erimesini istemiyorsanız ve yatırım yapma amacındaysanız daha az riskli olan likit fonlara yatırımlar yaparak kolay bir şekilde birikimlerinize birikim katabilirsiniz.

Etiketler