KYK kredi borçlarının düzenlenmesinde yeni yol haritası belirleniyor

Kredi Yurtlar Kurumu borçları düzenlemesinde artık yol haritası netleşmeye başlıyor.

KYK kredi borçlarının düzenlenmesinde yeni yol haritası belirleniyor

Kredi Yurtlar Kurumu kredi borçları düzenlenmesinde izlemiş olduğu yol haritası artık netleşmeye başlıyor. Konu ile ilgilenen Bakanlıklar konuya yönelik çalışmalarına hiç hız kesmeden devam ediyor. Ana para harici enflasyon farkını ödeyenlerin mevcut borçları vergi dairesine aktarılanların, yapılandırmadan faydalanan kişilerin durumu gözden geçiriliyor. Yapılan çalışmaların ekim ayı içerisinde Meclis’e gelmesi beklenenler arasında. Neredeyse milyonlarca genci oldukça yakından ilgilendiren konu sonunda sonuçlanabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilgili konu hakkında TRT haber yayınında detaylı açıklamalarda bulundu. “Kredinin toplamda üç ayağı var. Eğer bir kredi alabiliyorsan, aldığın bu krediyi hemen anında ödeme diye bir durum söz konusu değil. İlk olarak sigortalı bir iş bulman gerekiyor. Sigortalı işini bulduktan sonra da toplamda iki yıl içerisinde borcunu ödeyeceksin. Bu durumda herhangi bir faiz yok.”

KYK kredi borçlarının düzenlenmesinde yeni yol haritası belirleniyor

Kredinin yalnızca ana parası ödeniyor

3 milyon 157 bin genç almış oldukları kredinin yalnızca ana parasını geri ödeyecek. Bu doğrultuda 26 milyar TL’nin üzerinde bir yük tüm gençlerin üzerinden kolaylıkla kaldırılmış olacak. Yapılan düzenlemeden mezun olup geri ödemesi başlayacak olan toplam 1 milyon 49 bin kişi de faydalanabilecek. Kredi alıp henüz mezun olamamış 812 bin öğrenci de yalnızca ana parayı ödeyecek.

İki bakanlık birleşerek KYK için ortak bir çalışma yürütecek

Peki kredi aldıktan sonra ana para haricinde enflasyon farkı ödeyenlerin, borcu vergi dairesine aktarılanların, yapılandırmadan faydalananların durumu ne olacak? İşte bu soruların cevapları için Gençlik ve Spor Bakanlığı tüm hızıyla harekete geçti. Konu ile ilgili çalışmaları sürdürmeye devam ediyor. Çalışma hazırlandıktan sonra devamında Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilecek.

Yasal düzenlemeler meclis açıldığı zaman gündeme tekrardan alınacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı istişare ederek konu ile ilgili detayları görüşecekler. Yükseköğretim Kredi Yurtlar Kurumu kanunu da detaylı bir şekilde incelenecek gerekli olan yasal düzenlemeler ekim ayı içerisinde Meclis açılınca tekrardan gündeme alınacak. 

Etiketler