Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yeni istihdam modeli

İstihdamı artırmaya yönelik uygulamaya konulan “Üretim Sürecine Katılım Programı” ile imalat sektörünün işgücü arayışına son bulmayı hedefliyor. İşvereni destekleyecek bu programdan yabancı çalışanlar da yararlanabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yeni istihdam modeli

Deneyim yüzünden iş bulmakta zorlanan gençlere yönelik sıkıntılara çözüm arayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uygulamaya koyduğu Üretim Sürecine Katılım Programı, imalat sektörüne destek vermeye hazırlanıyor. Bununla beraber işyerlerinin verimli ve katma değerli üretim yapmalarını sağlayacak. “Yeni bir istihdam modeli” olarak adlandırılan program ile başta gençler olmak üzere iş arayanların, işletmelerin talep ettiği isteklerin karşılanması hedefleniyor.

Yeni istihdam modelinden kimler yararlanacak?

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tarafından tanıtımı yapılan programdan, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren tekstil, makine, gıda, mobilya ve kimya sektöründeki imalat sanayii işletmeleri yararlanabilecek. Söz edilen programdan yararlanabilecek işyerlerinin çalışan sayısının 50-249 arasında olması gerektiği bildirildi. İşe alınacak olan personellerin, bir önceki yılın işçi sayısının üzerine ilave olarak istihdam edilmesi de şartlar arasında yer almakta.

Yeni istihdam programından yararlanacak olan işyerleri, yasal ödeme süresi geçmiş vergi, sigorta primi, işsizlik sigortası primi, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından takip edilen veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) verilen idari para cezası borcunun bulunmaması şartı ile karşılaşıyor. 

İşyerlerine en fazla 15 personel için destek verilecek

İşletmeye verilecek olan istihdam desteği, çalışan sayısına göre belirlenecek. Çalışan sayısı 50 ile 100 arasındaki işyerlerinde çalışanların en fazla yüzde 10'una kadar destek sağlarken, çalışan sayısı 101 ile 249 arasındaki işyerlerine en fazla 15 personel için istihdam desteği sağlanacak.

Aranan başvuru koşulları

Başvuruda bulunacak işçiler için koşullar şu şekilde:

* 18-34 yaş grubunda olmak,

* İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,

* İşverenin birinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,

* Programa başlama tarihinden önceki son 3 ayda uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı bir işte çalışılmamak,

* Son 12 aylık dönemde işverenin çalışanı olmamak,

* Açık öğretim hariç öğrenci olmamak.

Söz edilen programa yabancılar da başvurabilecekler. Yabancıların İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması gerekmese de proje kayıt birimine başvuru yapmış ve yabancı kimlik numarasına sahip olmaları gerekmekte.

Her işçiye 24.882 TL'ye kadar destek planlanıyor

Başvuru koşullarını sağlayan kişileri işe alan işyerleri üç ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanacak. Destek tutarı işe alınan kişinin eğitim durumuna göre belirlenirken, lise altı eğitim düzeyindeki kişilerin istihdam edilmesi haline 7 bin 603 TL, lise mezunları için aylık 7 bin 948 TL, yükseköğretim mezunları için de aylık 8 bin 294 TL'ye kadar destek verilecek.  Üç aylık sürede sağlanacak destek tutarı 24 bin 882 liraya kadar çıkabilecek. Üç aylık destek dönemi sonunda dokuz aylık istihdam yükümlülüğü işyerleri tarafından başlayacak. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler