Küresel konut fiyatları artışında Türkiye ilk sırada yer aldı

Küresel konut fiyatlarında yaşanan artışta Türkiye, ilk sırada lider konumda yer aldı.

Küresel konut fiyatları artışında Türkiye ilk sırada yer aldı

Konut ve ticari emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank'in hazırlamış olduğu küresel konut fiyat endeksleri, mart ayı sonu itibarıyla yıl bazında 15 yılın en hızlı yükselişini kaydetti. Konut fiyatlarındaki artışta Türkiye, ilk sırada lider konumda yer aldı.

Dünya genelinde konut fiyatlarının mart sonundan itibaren 12 aylık süreçte ortalama yüzde 7,3 oranında artış göstermesi, balon riskini tekrardan akıllara getirdi. Global olarak yaşanan bu yükselişin, 2006 yılının son çeyreğinden beri görülen en yüksek seviye olduğu aktarıldı. Bu da 2008 yılındaki küresel finans krizinin temelini oluşturan konut sektöründeki ısınmayı işaret etti.

Sözü edilen dönemde endekste konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülke Türkiye oldu. Bu dönemde Türkiye'de konut fiyatları yüzde 32 oranında artış kaydetti. Ülkemizi yüzde 22,1 oranında artışla Yeni Zelanda, yüzde 16,6'lık bir yükselişle Lüksemburg takip etti.

Yine aynı dönemde, ABD'de konut fiyatları yüzde 13,2 oranında yükselerek 2005 yılından bugüne yaşanan en hızlı artışı kaydetti.

Knight Frank, verilere yönelik olarak yaptığı değerlendirmede, salgın sebebiyle gerçekleştirilen para bollaşması politikasının bitirilmesi halinde, talepte canlanmanın dengelenebileceğini vurguladı. Öte yandan salgında yeni varyant riskinin ve aşı sürecindeki aksaklıkların da talep üzerinde etkili olabileceği aktarıldı.

Etiketler