Kur Korumalı TL Mevduat hesaplarıyla ilgili yeni duyuru!

Korumalı TL Vadeli Mevduat' sistemi hakkında Merkez Bankası (TCMB) uygulama talimatı yayımladı. Tüm sorularınızın cevabı şimdi birborsa.com'da.

Kur Korumalı TL Mevduat hesaplarıyla ilgili yeni duyuru!

Bu sabah yayınlanan bildiride yurt içinde düzenli yaşayan, gerçek kişilerin döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi durumunda, mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenleyen kararların nasıl uygulanacağına dair kapsamlı bir anlatım yayınlanıyor.

TCMB hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası'nca dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak!

Kur korumalı TL mevduatlarından faydalanmak isteyen bankalar aracılığı ile TCMB adına dolar, avro ve İngiliz sterlini türünde mevduat hesapları açılacak.

Bankaların talep topladığı döviz paritelerine ilişkin satın aldığı dövizler saat 17.00'ye kadar TCMB'ye bildirilecek ve toplu bir biçimde söz konusu hesaplara aktarılacak. TCMB hesabına aktarılan dövizlere ilişkin dekontlar ile dönüşümü yapılan miktarlara ait bilgiler, bildirim formuna uygun olarak TCMB'ye aynı gün elektronik ortamda bildirilecek. Banka tarafından TCMB hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası'nca dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak ifadelerine detaylı raporda yer verildi.

 Saat 17:00'dan sonra EFT yapmaya kalkışan olması halinde ise Merkez Bankası nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak. Gerçekleştirilen hiçbir işlemden EFT ücreti alınmayacağı da rapor içerisinde gelen bilgiler arasında.

Vade Bitiminde Para Nasıl Alınacak?

Vade tamamlandığı vakit ilgili hesabın sahibine döviz bazında anaparasını her koşulda koruması esasına dayalı olacağı daha öncede bildirilmişti. Vade tamamlandıktan sonra kurunun dönüşüm kurundan düşük olması durumunda banka tarafından hesap sahibine "anapara+faiz/kar payı" ödenecek.

Etiketler