Kripto para uzmanları Meclis'e gidiyor

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto paralarla ilgili görüşmek üzere uzman isimlerle Çarşamba günü Meclis'te bir araya geleceklerini açıkladı. 

Kripto para uzmanları Meclis'e gidiyor

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto paralarla ilgili görüşmek üzere uzman isimlerle Çarşamba günü Meclis'te bir araya geleceklerini açıkladı. 

Elitaş, AA muhabirinin, kripto para yasa taslağı hakkındaki sorularını cevapladı.

Dün sosyal medyada ''Kripto yasa taslağını konuşuyoruz.'' başlıklı bir sohbete katıldığından söz eden Elitaş, onları dinleme imkanı bulduğunu belirtti. 

Yasa tekliflerine, toplumun bütün paydaşlarının fikirlerini aldıktan sonra son hâlini verdiklerini vurgulayan Elitaş, platformda bine yakın katılımcı olduğunu ve onlara, 'Sizleri teker teker dinleme imkanımız mevcut değil, içinizden bu konuyu en iyi bilenler gelsin.' dediklerini aktardı. Bu uzmanların gelecek 5 kişi seçtiğini ve Çarşamba günü 13.30'da Meclis'te bir araya geleceklerini de belirten Elitaş, konuyla ilgili akademisyenlerin de görüşmeye katılacağını ve toplam 8 kişilik bir heyet ile bu konuyu görüşeceklerini bildirdi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığının konu hakkındaki çalışmalarına da işaret eden Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettiklerini biliyorum." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının sunum yapacağını de aktaran Elitaş, şunları söyledi:

"Bu da güzel bir tesadüf oldu. O platformdaki arkadaşlarımızın çok değerli katkıları var. 3, 4 kişiyi dinleme imkanı bulabildim. Konuyu bilen, içinde bulunan ve kanun teklifi hazırlanırken nelere ihtiyaç duyulduğunu, nasıl bir yöntem uygulanırsa önünün kesileceğini, ölü doğacağını ifade edebilecek bilgiye sahip arkadaşlarımız olduğunu gördük. Umuyorum yararlı bir toplantı ortaya çıkacak. Bu konudaki her görüş bizim için değerlidir.

Bu toplantının ardından Perşembe ya da Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de bir görüşme yapacağız. 4 Ocak'ta TBMM'ye sunmayı arzu ettiğimiz, doğal gazın kademeli tarifeye girmesi, kur garanti mevduat hesaplarıyla ilgili durum, müteahhitlerin fiyat farkıyla ilgili konular var. Bu konularda değerlendirme yapacağız. Bittikten sonra kripto paralarla ilgili kendi yaptıkları çalışmalarda bize sunum yapacaklar."

Kripto para uzmanları Meclis'e gidiyor

Çarşamba günü kripto para piyasasından isimlerle gerçekleştirecekleri toplantının kendileri için güzel olacağını belirten Elitaş, bürokrasinin hazırladığı teklife işaret ederek onların verdiği bilgiler kapsamında daha olgun ve dolu bir dinlemenin gerçekleşeceğini vurguladı. 

''Mağduriyetleri durdurmalı''

Mustafa Elitaş, bu düzenleme ile ilgili olarak vergilendirmenin de ötesinde, bu alanda ortaya çıkabilecek birçok mağduru göz önünde bulundurarak yapılması gereken bir şey olduğunu da aktardı. 

Elitaş, milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir konuda, bunun sağlıklı yürütülmesiyle ilgili düzenleme yapılacağını kaydederken, yapılan düzenlemenin sistemi engelleyici değil de sistemden mağdur olabilecek kişilerin mağduriyetini durduracak yapıda olması gerektiğini belirtti. 

Yurt dışındaki borsalara erişim sınırlaması ile ilgili tedirginliklere yönelik olarak ise Elitaş, böyle bir şeyin olacağını düşünmediğini söyledi:

''Yurt dışındaki borsalara nasıl giriliyor bilmiyorum ama şu anda yurt dışındaki bir borsaya girme hakkı olan birisine, biz niye girmeyi engelleyecek bir durum ortaya çıkaracağız ki? İnsanların takip edilemeyen IP'ler üzerinden değil, en azından bilinen resmi yollarla yapmasını sağlayabilmenin bizim devlet olarak görevimiz olması gerekir. Eğer bu sistem hayatın bir gerçeğiyse, o insanları sistem dışına çıkarmak değil, sistem içinde kalmalarını sağlamak daha önemli bir iş.''

Çarşamba günkü toplantıda paydaşlarının fikirlerinin önem arz edeceğine değinen Elitaş, taslağın teklif haline dönüşmesinde onların büyük katkıları olacağına inandığını belirtti.

Kripto para uzmanları Meclis'e gidiyor

''Yasal mevzuat gerekli''

Türkiye'nin dünya genelinde kripto para borsalarına en çok katılımcısı olan ülkelerden biri olduğunu da belirten Elitaş, kripto borsaların çok hızlı gelişen platformlar olduğunu ve bir yasal mevzuatın olması gerektiğini kaydetti. Öte yandan İspanya, Belçika gibi ülkelerin mevzuatlarını da incelediklerini aktaran Elitaş, bu mevzuatlarla ilgili detaylı bir değerlendirme yapacaklarını belirtti ve şunları ekledi:

''Aslında böyle mevzuatlarda, bir kanun ortaya çıkarmak yerine, ikincil mevzuata bırakıp günün ihtiyaçlarına göre sürekli değişimi ortaya çıkarabilecek bir düzenleme yapmak doğrusudur. Çünkü internet, bilişim dünyasındaki gelişme ışık hızıyla oluyor. Genel anlamda bir düzenleme yapıp, bu düzenlemeyi ikincil mevzuatlarla çok daha esnek bir hale getirebilecek, ilgili kurum veya kuruluşun değişime göre hızlı hareket etmesini sağlayabilecek yasa ortaya çıkarmanın daha doğru olduğu kanaatindeyim."

Sosyal medyadaki deneyimi sonrasında bu tarz paylaşımların ülkeye katkı sağlayabildiğini fark ettiğini belirten Elitaş, medeni bir şekilde tartışmanın mümkün olduğunu, siyasetten uzak şekilde konuyu teknik düzeyde tartışmanın ülkeye büyük yararı olacağını düşündüğünü ifade etti.