Kripto madenciliği bir nimet mi yoksa lanet mi?

İster Kazakistan, ister Kosova; madencilik, giderek daha fazla gelişmekte olan ülke için büyük zorluklar oluşturmaktadır. Kafkasya'da bir ülke olası bir çözüm sunuyor.

Kripto madenciliği bir nimet mi yoksa lanet mi?

Çin geçen yıl Haziran ayında bitcoin madenciliğini yasakladığında, kısa şokla ve hızla yerini coşkuya bıraktı. Oldukça az sayıda kişi, kripto yasağını küresel hash oranını çeşitlendirmek için bir fırsat olarak gördü. Gerçekten de, dijital maden arayıcılarının çoğu Orta Krallık'taki çadırlarından çıktı gitti ve Pekin'in kısıtlayıcı önlemlerinden kaçtı. En büyük kazanç sağlayanlar, sanayide yeni büyük güç haline gelmeyi başaran Amerika Birleşik Devletleri oldu.

Ancak her şeyden önce, Çin'in gelişmekte olan ülkelerinin tekelleştirilmesi, hala genç madencilik endüstrisi için çekici bir yer yaratmak için yeni fırsatlar getirdi. Kazakistan ve Rusya hızla ikinci ve üçüncü en önemli maden sıcak noktaları haline geldi. Avrupa'da Kosova, kıtanın en fakir ülkelerinden biri olarak ek bir mali lütuf bekliyordu.

Ancak, dijital aramanın olumsuz tarafının ortaya çıkması uzun sürmedi. Madencilik endüstrisini kabul etme iradesinin var olduğu, ancak ülkelerin enerji altyapısının artan enerji tüketimi ile baş edemediği kısa sürede ortaya çıktı. Madenciler için sonuçlar bazen şiddetliydi.

Madencilik cihazları satılıyor!

Kosova'da hükümet, elektrik kesintileri ve enerji kesintileri nedeniyle geçen yıl Aralık ayının sonunda 60 günlük geçici madencilik yasağı getirdi. Kısa bir süre sonra, yetkililer madencilik cihazlarına el koymaya başladı. Sonuç olarak, Batı Balkanlar'daki sanayi şu anda paniklemeye devam ediyor. The Guardian tarafından Facebook ve Telegram gruplarından alıntı yapılan habere göre, ülkedeki çok sayıda madenci ekipmanlarını bazen gülünç fiyatlarla satışa sunuyor veya komşu ülkelere taşınıyor.

Kazakistan ayrıca son birkaç haftadaki huzursuzluktan çok önce madencilik madeni parasının olumsuz tarafıyla tanıştı. Elektrik kesintileri, hükümeti dijital madencilerin elektriğini kesmeye zorladı. Uzmanlar daha sonra Orta Asya ülkesinde yaşanan kanlı çatışmalar sırasında internet kesintileri nedeniyle hızlanan bir göç trendi gözlemlediler.

Rusya'da da ülkenin merkez bankası, madenciliği genel bir kripto yasağı çağrısının kısmi bir nedeni olarak gösterdi. Dijital arama, konut binalarının, sosyal altyapının ve endüstriyel nesnelerin enerji arzını ve ayrıca kripto paraların kazımı için harcanan enerji Rusya'nın çevre gündemini baltalayan "verimsiz güç tüketimi" olarak görülüyor.

Madencilik gelişmekte olan pazarlar için bir tehlike mi?

Örnekler şunu gösteriyor: Gelişmekte olan ülkeler kendilerine madenci akınının yerel enerji altyapılarına ne ölçüde tehdit oluşturduğunu sormalıdır. 

Madencilik uzmanına göre, gelişmekte olan diğer pazarlara da uygulanabilecek bir kavram. Ne de olsa Kazakistan'da elektrik tüketiminin takip edilememesi, diğer şeylerin yanı sıra enerji darboğazlarına yol açtı.

Ancak Gürcü modelinin gerçekten rağbet görüp görmeyeceğini zaman gösterecek. Federal hükümet tarafından finanse edilen Alman Ekonomi Ekibi, Gürcistan elektrik altyapısına yönelik genişleme planlarını iddialı ve bunların uygulanmasını şüpheli olarak nitelendirdi.

Bununla birlikte, Gürcistan projeyi başarılı bir şekilde uygulamayı başarabilirse, ülkedeki madencilik finansal bir nimet haline gelebilir olarak görülüyor.

Etiketler